Υγεία|12.09.2022 07:41

Τι αλλάζει άμεσα στο αγροτικό των γιατρών με νομοσχέδιο – Όλες οι ρυθμίσεις από το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αλλαγές στο αγροτικό των νέων γιατρών προωθεί άμεσα το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση ώστε να κατατεθεί άμεσα στη βουλή.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο για τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, Ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας των αγροτικών γιατρών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ξεκινά πιλοτική εφαρμογή προγράμματος υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου με προκαταρκτική κλινική άσκηση έξι μηνών σε νοσοκομείο. Ειδικότερα για τους υπόχρεους ιατρούς 12μηνης υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, θα υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου αποτελούμενο από δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει υποχρεωτική προκαταρκτική κλινική άσκηση χρονικής διάρκειας έξι μηνών σε κλινικές του παθολογικού τομέα, καθώς και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς των κέντρων υγείας ή πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων ή ειδικών περιφερειακών ιατρείων ή περιφερειακών ιατρείων τοποθέτησής τους.

Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει υποχρεωτική υπηρεσία στα Κέντρα Υγείας ή τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία ή τα ειδικά περιφερειακά ιατρεία ή περιφερειακά ιατρεία τοποθέτησής τους.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι γιατροί δεν θα περιορίζονται σε μικρά περιφερειακά ιατρεία παρέχοντας υπηρεσίες όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά ουσιαστικά θα συμβάλουν κανονικά στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Παρότι το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας είναι ότι με τις αλλαγές αυτές επιτυγχάνεται καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους γιατρούς, πολλοί συνδικαλιστές θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία.

 Το νέο «αγροτικό» στα νοσοκομεία θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί που είναι

Υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί για εκπαίδευση σε κανένα στάδιο ειδικότητας, είναι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και είναι απόφοιτοι ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής του 2022 και μετά.

Όσοι νέοι γιατροί συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υπηρετούν υποχρεωτικά το πρώτο εξάμηνο στο νοσοκομείο αναφοράς του κέντρου υγείας ή του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου ή του περιφερειακού ιατρείου όπου έχουν τοποθετηθεί. Το υπολειπόμενο εξάμηνο, οι υπόχρεοι ιατροί υπηρετούν στο κέντρο υγείας ή στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο ή στο ειδικό στο περιφερειακό ιατρείο ή στο περιφερειακό ιατρείο, όπου έχουν τοποθετηθεί.

Ποινές

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr, στο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπονται και ποινές. Ειδικότερα οι νέοι γιατροί που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα για το αγροτικό τους, δεν θα μπορούν να διακόψουν την άσκησή τους σε οποιοδήποτε στάδιο και για οποιοδήποτε λόγο.

Οι ιατροί που δεν θα αποδεχθούν τον διορισμό τους ή ενώ υπηρετούν σε οποιοδήποτε στάδιο του προγράμματος, παραιτηθούν, αναμένεται να προβλέπεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής θέσης, σε επόμενη προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη κενών ή κενούμενων θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, αλλά διορίζονται και τοποθετούνται σε κενές θέσεις γενικών νοσοκομείων - κέντρων υγείας, κέντρων υγείας ή πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων ή ειδικών περιφερειακών ιατρείων ή περιφερειακών ιατρείων, κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, στο νομοσχέδιο περιγράφεται ότι όσοι ιατροί ασκήσουν στα νοσοκομεία το αγροτικό τους, ο χρόνος υπηρεσίας τους θα προσμετράται ως χρόνος ειδίκευσης οποιασδήποτε ειδικότητας που αυτός επιθυμεί να αποκτήσει στη συνέχεια.

Στην περίπτωση όμως που ο ιατρός διακόψει το πρόγραμμα σε οποιοδήποτε στάδιο και για οποιοδήποτε λόγο, ως χρόνος ειδίκευσης θα προσμετράται μόνο ένας μήνας, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος παραμονής του γιατρού στο πρόγραμμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραγιατροίυπουργείο Υγείας