Υγεία|19.10.2022 16:33

Τραβάτε σα… μαγνήτης τα κουνούπια; Ίσως να φταίει η μυρωδιά σας – Τι έδειξε ανατρεπτική έρευνα

Newsroom

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά «μαγνήτες κουνουπιών» και αυτό πιθανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που μυρίζουν.

Η ανατρεπτική έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια παράγουν πολλές συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο δέρμα τους που συνδέονται με την οσμή. Και άσχημα νέα για τους μαγνήτες κουνουπιών: Τα αιμοβόρα μένουν πιστά στους αγαπημένους τους με την πάροδο του χρόνου.

«Αν έχετε υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο δέρμα σας, θα είστε αυτός που στο πικνίκ θα δέχεται όλα τα τσιμπήματα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Leslie Vosshall, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν πολλές λαϊκές δοξασίες σχετικά με το ποιος δαγκώνεται περισσότερο, αλλά πολλοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από ισχυρά στοιχεία, δήλωσε η Vosshall. Για να δοκιμάσουν τον μαγνητισμό των κουνουπιών, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα που έφερε αντιμέτωπες τις μυρωδιές των ανθρώπων μεταξύ τους, εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Maria Elena De Obaldia. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Cell.

Ζήτησαν από 64 εθελοντές από το πανεπιστήμιο και από κοντινές περιοχές να φορέσουν νάιλον κάλτσες γύρω από τα αντιβράχια τους για να πιάσουν τις μυρωδιές του δέρματός τους. Οι κάλτσες τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστές παγίδες στην άκρη ενός μακρύ σωλήνα και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν δεκάδες κουνούπια. «Ουσιαστικά θα πήγαιναν μαζικά στα πιο ελκυστικά υποκείμενα», δήλωσε ο De Obaldia. «Έγινε πολύ εμφανές αμέσως».

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε το κουνούπι Aedes aegypti που μεταδίδει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός. Η Vosshall δήλωσε ότι θα περίμενε παρόμοια αποτελέσματα και από άλλα είδη, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσει.

Δοκιμάζοντας τους ίδιους ανθρώπους για πολλά χρόνια, η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, δήλωσε ο Matt DeGennaro, νευρογενετιστής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Από τα αγαπημένα, οι ερευνητές βρήκαν έναν κοινό παράγοντα: Οι μαγνήτες κουνουπιών είχαν υψηλά επίπεδα ορισμένων οξέων στο δέρμα τους. Αυτά τα «λιπαρά μόρια» αποτελούν μέρος του φυσικού ενυδατικού στρώματος του δέρματος και οι άνθρωποι τα παράγουν σε διαφορετικές ποσότητες, δήλωσε ο Vosshall. Τα υγιή βακτήρια που ζουν στο δέρμα τρώνε αυτά τα οξέα και παράγουν μέρος του προφίλ της οσμής του δέρματός μας, είπε.

Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά τα οξέα χωρίς να βλάψετε και την υγεία του δέρματός σας, δήλωσε ο Vosshall, ο οποίος πληρώνεται από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και εκτελεί χρέη επικεφαλής επιστημονικού στελέχους του.

Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων μεθόδων απώθησης των κουνουπιών, δήλωσε ο Jeff Riffell, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Μπορεί να υπάρχουν τρόποι να πειράξουμε τα βακτήρια του δέρματος και να αλλάξουμε τις δελεαστικές μυρωδιές των ανθρώπων, είπε.

Παρόλα αυτά, το να βρεθούν τρόποι για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι εύκολο, δήλωσε ο Riffell, δεδομένου ότι τα ζωύφια έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι "άπαχες, κακές μηχανές δαγκώματος".

Η μελέτη απέδειξε αυτό το σημείο: Οι ερευνητές έκαναν το πείραμα και με κουνούπια των οποίων τα γονίδια είχαν τροποποιηθεί ώστε να βλάψουν την αίσθηση της όσφρησης. Τα έντομα εξακολουθούσαν να συρρέουν στους ίδιους μαγνήτες κουνουπιών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραέρευνακουνούπιαεπιστήμονες