Πώς το δηλητήριο ενός είδους χταποδιού μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς: Ελληνίδα ειδικός εξηγεί
NewsroomΔιεθνής μελέτη στην οποία επικεφαλής είναι μια Ελληνίδα έδειξε πως μια ένωση στο δηλητήριο του χταποδιού kaurna, γνωστό ως το χταπόδι της νότιας άμμου, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πορεία του καρκίνου.
«Αναλύσαμε ενώσεις δηλητηρίου που προέρχονται από διάφορα θαλάσσια ζώα, αλλά το πεπτίδιο από το χταπόδι άμμου της νότιας Αυστραλίας ξεχώριζε ειδικά για την ικανότητά του να στοχεύει με ασφάλεια και αποτελεσματικά κύτταρα μελανώματος με μεταλλάξεις BRAF σε προκλινικά μοντέλα», αναφέρει η Μαρία Οικονομοπούλου.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα θα αποτελέσουν τη βάση για μια στοχευμένη και λιγότερο τοξική θεραπεία του καρκίνου.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα ότι αυτό το πεπτίδιο χταποδιού μπορεί να αναπτυχθεί σε μια στοχευμένη θεραπεία καρκίνου που θα χορηγηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις», λέει η ερευνήτρια.
Η ίδια σημείωσε πως πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες κατά του μεταλλαγμένου μελανώματος BRAF.
«Ενώ οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα, τα τρέχοντα προβλήματα με την τοξικότητα και την αντοχή στα φάρμακα γενικά εμποδίζουν την επιτυχία τους κατά του καρκίνου», εξήγησε.
«Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η ένωση από το δηλητήριο του χταποδιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες».
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν επίσης να ανακαλύψουν εάν αυτή η ένωση έχει δυνατότητες έναντι άλλων όγκων με μεταλλάξεις BRAF, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του παχέος εντέρου, αλλά και κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Σημειώνεται πως η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο British Journal of Pharmacology.
- Υπόθεση Μαζωνάκη: Χωρίς μπαταρία ο απινιδωτής στο ιατρείο - Τι εξετάζουν στα Εγκληματολογικά της ΕΛΑΣ
- Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ - Πορτοκαλί προειδοποίηση: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι
- «Δεν θα γράψεις εσύ εμένα»: 48χρονος επιτέθηκε σε τροχονόμους με κουτουλιά και αγκωνιές στην Καισαριανή
- Στην Ελλάδα «πρέπει να χυθεί αίμα για να αλλάξει κάτι»: Το μήνυμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη που πρέπει να ακούσουμε