Υγεία|18.12.2022 19:52

Τα σιφώνια του μπάνιου μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας - Τι δείχνει νέα μελέτη

Newsroom

Τα σιφώνια και οι αποχετεύσεις συνήθως προκαλούν αποστροφή στους περισσότερους ανθρώπους. Και είναι φυσικό καθώς -μαζί με τα βρώμικα σφουγγάρια και άλλα σύνεργα του νιπτήρα - αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τα ανεπιθύμητα μικρόβια.

Κάτι που επιβεβαίωσαν σε μελέτη τους και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, καθώς ερεύνησαν σε βάθος το «σκοτεινό οικοσύστημα» και συγκεκριμένα 250 είδη μυκήτων που βρήκαν σε σιφώνια στις τουαλέτες της πανεπιστημιούπολης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποστειρωμένες μπατονέτες για να συλλέξουν δείγματα σημειώνοντας διάφορα επιπλέον στοιχεία, όπως η θέση τους, που κατέληγαν και αν ήταν σε ανδρικές ή γυναικείες τουαλέτες και το αν το νερό που έτρεχε στην αποχέτευση ήταν ζεστό ή κρύο.

Πάρτι μικροοργανισμών

Τα αποτελέσματα έδειξαν μουχλιασμένες «ζούγκλες» με ποικιλία μυκήτων. Αυτές οι κοινότητες μυκήτων είναι διαφορετικές, αναφέρουν οι ερευνητές, αλλά και απίστευτα παρόμοιες μεταξύ τους.

Οι νεροχύτες φιλοξένησαν 375 είδη μυκήτων από διαφορετικά γένη. Παρά την υψηλή βιοποικιλότητα σε κάθε νεροχύτη, η αναλογία των μυκήτων δεν διέφερε πολύ από νεροχύτη σε νεροχύτη, ή ακόμη και από κτίριο σε κτίριο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το τι οδηγεί σε αυτή την ομοιότητα, αλλά σημειώνουν ότι η ομοιότητα στους μύκητες των νιπτήρων από διαφορετικές τουαλέτες και κτίρια θα μπορούσε να αντανακλά "παρόμοια χρήση" από τα άτομα.

Οι αποχετεύσεις και οι σωλήνες του νεροχύτη προσφέρουν ένα μοναδικό βιότοπο για μύκητες στο περιβάλλον, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Gweon, χάρη στη συνεχή υγρασία, τις προσωρινές αλλαγές θερμοκρασίας, το υψηλό pH από τα απορρυπαντικά και την πιθανή συσσώρευση οργανικής ύλης.

Ωστόσο, οι μύκητες στους νιπτήρες πρέπει να είναι ανθεκτικοί. Αντιμετωπίζουν «εκρήξεις» ζεστού νερού, για παράδειγμα, καθώς και μεταβλητά επίπεδα οξύτητας και διαθεσιμότητα φαγητού. Ορισμένοι μύκητες μπορεί να εκμεταλλεύονται τα απορρυπαντικά στο σαπούνι ως πηγή τροφής πλούσιας σε άνθρακα, προτείνουν οι ερευνητές

Κίνδυνος για λοιμώξεις

Η μελέτη δείχνει ότι σιφώνια και αποχετεύσεις δεν έχουν απλά μικρόβια, αλλά μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενές για ορισμένες μούχλες, ζυμομύκητες και άλλους μύκητες, ενδεχομένως φιλοξενώντας και βοηθώντας στην εξάπλωση ειδών που μπορούν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους.

«Περνάμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, όπου είμαστε εκτεθειμένοι σε μύκητες», λέει ο Gweon και προσθέτει «για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ορισμένα είδη μυκήτων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις».

Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει ανοσοκατεσταλμένα άτομα να αποφύγουν λοιμώξεις από ορισμένα παθογόνους μύκητες που μπορεί να κρύβονται στους νεροχύτες, όπως ο Φουζάριο.

O μύκητας που βρέθηκε σε αφθονία πάντως και θεωρείται επικίνδυνος είναι ο Exophiala καθώς προκαλεί λοιμώξεις κάποιες από τις οποίες είναι και θανατηφόρες.

βόθροςειδήσεις τώραμικρόβιαμύκητες