Υγεία|04.01.2023 09:00

Κορονοϊός: Επί ποδός η Ευρώπη για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα - Σήμερα τα μέτρα από την Κομισιόν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε κλοιό μέτρων μπαίνει άμεσα η Κίνα λόγω έξαρσης κρουσμάτων covid, αφού σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κομισιόν προκειμένου να εκδώσει οριστικά τα ενιαία μέτρα για τον κορονοϊό για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Κοινή προσέγγιση

Ήδη άλλωστε από χθες τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έδωσαν το πράσινο φως ώστε να ληφθούν μέτρα έναντι της Κίνας που περνά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, με άγνωστες επιπτώσεις προς ώρας για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ήδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό, η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Με τα μέτρα αυτά η Ευρώπη επιχειρεί να θωρακιστεί έναντι της Κίνας όπου φαίνεται να υπάρχει ένα νέο ξέσπασμα του κορονοϊού, ένα κύμα το οποίο όμως μπορεί να διασπαρεί σε όλες τις χώρες του κόσμου οδηγώντας και πάλι την ανθρωπότητα σε μια δεύτερη υγειονομική κρίση πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της πανδημίας.

Ανησυχία και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας παρότι αρχικά υγειονομικές αρχές ήταν καθησυχαστικές σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, πλέον υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν μπορεί ο ιός να ξεφύγει και πάλι στη Γηραιά Ήπειρο.

Και μπορεί να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα προς την Ελλάδα, όμως μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ο ιός ή κάποια νέα μετάλλαξη του, μπορεί να καταγραφεί και στη χώρα μας. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές αρχές αλλά και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της πανδημίας και η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.

Άλλωστε οι περισσότεροι επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας να υπάρχει επαγρύπνηση, καθώς τίποτα δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα η χώρα μας είναι ευάλωτη αυτή την περίοδο λόγω και των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά και ένα νέο πιθανό κύμα της πανδημίας θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό πληθυσμό. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νέα μέτραΚίναΕυρώπηΚορονοϊόςτεστειδήσεις τώραΚομισιόν