Υγεία|05.01.2023 14:00

Δυσοίωνες προβλέψεις: «Θα κορυφωθεί η έλλειψη φαρμάκων το επόμενο διάστημα», λέει ο Εξαδάκτυλος

Newsroom

Για «διεθνές πρόβλημα που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα λόγω ελλείψεως των πρώτων υλών» έκανε λόγο αναφορικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην ΕΡΤ. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Ειρήνη Μαρκάκη, σημείωσε ότι, οι χθεσινές ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ελλείψεις φαρμάκων είναι «μέτρα που κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση».

« Είναι σαφώς προς τη θετική κατεύθυνση. Ήδη τις προηγούμενες μέρες που είχε γίνει μια συνάντηση με το υπουργείο, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της παραγωγής των γενόσημων από τις εταιρείες της Ελλάδος. Εύχομαι τις προσεχείς ημέρες που ανοίγουν τα εργοστάσια να αναπληρωθούν οι ελλείψεις, ώστε να εξυπηρετήσουμε το κοινό», τόνισε η κ. Μαρκάκη, με τον κ. Εξαδάκτυλο να κάνει λόγο για «διαχείριση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουμε λόγω διεθνούς ελλείψεως και αυξημένων ιώσεων αυτή την εποχή». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, μέσα στο 2023, αναμένεται να ενταθεί το πρόβλημα, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, για την οποία δε διαφαίνεται σύντομα να βρίσκεται λύση.


 «Φταίει η πολυφαρμακία»

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απέδωσε τις ελλείψεις στα φάρμακα και στην πολυφαρμακία, σημειώνοντας ότι, «τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι, μετά τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών η κατανάλωση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 20%. «Τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, η οποία υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προβληματίζονται από το ίδιο φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων, τότε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την εμπορική διαδρομή και τη διαχειριστική αλυσίδα θα είναι μεν καλά, αλλά πάντοτε θα είμαστε πίσω από την πλημμύρα», υπογράμμισε και κάλεσε το υπουργείο υγείας για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ευρωπαίων. «Αυτό το φαινόμενο, αν δε σταματήσει στη χώρα μας, τότε δε θα λύσουμε ποτέ αυτό το πρόβλημα», ισχυρίστηκε.

Πληρώνουμε λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών κληθείσα να απαντήσει στο πότε αναμένουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ εξηγώντας ότι, «αυτή την στιγμή πληρώνουμε λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία επέτρεψε να μεταφερθεί η παραγωγή δραστικών ουσιών όλη στην Ασία».

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν τα δύο γεγονότα που γιγάντωσαν το πρόβλημα, το οποίο ήταν εμφανές εξαρχής στους ανθρώπους του χώρου. «Χάρηκα πάρα πολύ που αφενός προέτρεψε ο υπουργός να αυξηθεί η παραγωγή από πλευράς των ελληνικών εταιρειών», είπε. Η κ. Μαρκάκη υποστήριξε, σχετικά με τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες ότι, «τη δεκαετία της κρίσης επετράπη εξαιτίας της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ να δημιουργούνται εύκολα φαρμακαποθήκες χωρίς συγκεκριμένα τετραγωνικά και χωρίς υψηλό απόθεμα φαρμάκων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φάρμακαειδήσεις τώραΑθανάσιος Εξαδάκτυλοςελλείψεις φαρμάκωνυπουργείο Υγείας