Υγεία|15.01.2023 20:49

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η μετάλλαξη «Κράκεν» και πόσο η εποχική γρίπη; Ο καθηγητής Γιάννης Κιουμής εξηγεί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει ο επιστημονικός κόσμος, για τη μετάλλαξη «Κράκεν» του κορονοϊού, η οποία έφτασε πλέον και στη χώρα μας. Μπορεί να είναι κατά περίπου 20% περισσότερο μεταδοτική από τις άλλες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, δε φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσο και μεγαλύτερη θνητότητα.

Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται να πιεστεί ιδιαίτερα και το ελληνικό σύστημα Υγείας και κυρίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας από την «Κράκεν», παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει ένα κοκτέιλ ιώσεων.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού. Μπορεί τα μέχρι στιγμής στοιχεία να μην είναι απολύτως επαρκή, όμως, έχουμε μια εικόνα. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 20% σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον, ωστόσο, αυτό το νούμερο δεν είναι τρομερό. Επίσης, από τα στοιχεία που έχουμε από τις ΗΠΑ, δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο. Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας έχει σχηματισμένο έναν τοίχο ανοσίας απέναντι στη σοβαρή νόσο. Οι εμβολιασμένοι κολλούν κορονοϊό, αλλά δε νοσούν βαριά από αυτόν. Αναμένουμε πολλά κρούσματα και αύξηση κρουσμάτων, όμως, δε φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια πίεση στις ΜΕΘ», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, υπάρχουν δύο αιτίες για να πιεστεί το σύστημα υγείας. Να γεμίσουν οι κλίνες και να ξεμείνει από φάρμακα. «Είναι γεγονός ότι έχουμε μια έλλειψη φαρμάκων, αντιπυρετικών και αντιβιοτικών, κάτι που οφείλεται στη μη λελογισμένη χρήση τους από τους πολίτες. Είναι και θέμα ψυχολογίας του κόσμου, αφού, όταν οι πολίτες ακούνε ότι υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, τρέχουν να προμηθευτούν. Αλλά έτσι ουσιαστικά “πυροβολούμε” τα πόδια μας. Αν νοσήσουμε, πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας και να κάνουμε σωστή χρήση φαρμάκων», λέει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας του ΑΠΘ.

Αύξηση κρουσμάτων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κιουμή, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα παρατηρείται ενδεχομένως μία διαρκής άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού. Η μεγάλη διασπορά θα οφείλεται και στο άνοιγμα των σχολείων, για τα οποία ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι καλώς άνοιξαν. Η διαρκής άνοδος των κρουσμάτων θα καταγράφεται για τις επόμενες περίπου είκοσι ημέρες, δηλαδή μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, περίπου μέχρι τα μέσα του μήνα, θα παρατηρηθεί μία επιπέδωση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο.

«Ακούω κάποια εξωφρενικά νούμερα για περίπου 200.000 κρούσματα την ημέρα. Είναι λάθος να μιλάμε για τέτοια νούμερα. Σε καμία περίπτωση δε θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Το έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε με τέσσερις άλλους κορονοϊούς. Σε αυτούς ήρθε και προστέθηκε ένας πέμπτος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

Καμία αύξηση θνησιμότητας

Ο ίδιος δεν αναμένει αύξηση θνητότητας, εξαιτίας της παραλλαγής «Κράκεν», το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια αυτήν την εποχή είχαμε 100-120 θανάτους την ημέρα, ενώ φέτος, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, οι θάνατοι κυμαίνονται περίπου στους 20 ημερησίως.

«Και από αυτούς όλοι δεν πεθαίνουν από τον κορονοϊό. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους με κορονοϊό. Όλοι οι άνθρωποι, κυρίως όσοι πάσχουν από κάτι, πεθαίνουν από κάποια αιτία. Ήταν η γρίπη, ήταν μία πνευμονία, τώρα είναι ο κορονοϊός. Αυτόν, βέβαια, θα πρέπει να τον χτυπήσουμε, αφού κάποιες ανθρώπινες απώλειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα. Είναι σημαντικό ότι πλέον διαθέτουμε και φάρμακα, για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό», σημειώνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας.

Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτήν την περίοδο το πιο επικίνδυνο για την κοινωνία και διεισδυτικό στέλεχος είναι αυτό της γρίπης, η οποία «χτυπάει» περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Ωστόσο, τόσο η γρίπη όσο και οι άλλοι ιοί που κυκλοφορούν τώρα στην κοινωνία, δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή αυτήν τη στιγμή και ούτε απειλούν με κατάρρευση το σύστημα υγείας. Όμως, σε κάθε περίπτωση όλα εξαρτώνται και από το τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, το τεράστιο ιικό φορτίο που υπάρχει στην Κίνα, μπορεί να δημιουργήσει φόβους ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα», καταλήγει ο κ. Κιουμής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κρούσματαειδήσεις τώραΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςμεταλλάξειςφάρμακακαθηγητήςγρίπηΚορονοϊόςσύστημα υγείας