Υγεία|13.01.2023 22:50

Ελλείψεις φαρμάκων: Φόβοι για μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία - 3 μέτρα προτείνει ο ΙΣΑ

Newsroom

Για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά και την πίεση που θα δεχτούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω της έξαρσης των ιώσεων μίλησαν ο Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Και οι δύο εξέφρασσαν την ανησυχία τους για το κύμα έξαρσης λοιμώξεων. Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τη λήψη τριών μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Μίχος: Σε οριακή κατάσταση οι παιδιατρικές κλινικές

«Από το Σεπτέμβρη ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ιώσεων, το οποίο τώρα συνεχίζεται και αναμένουμε και τους επόμενους μήνες να υπάρξει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και σε επίπεδο μονάδων νεογνών λόγω της λοίμωξης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Μίχος. Ενώ πρόσθεσε ότι η έξαρση των ιώσεων που οδηγεί σε παιδιά που κάνουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια αναμένεται να συνεχιστεί. «Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στους επόμενους μήνες. Πριν ξεκινήσει αυτό το κύμα το ξέραμε ότι θα συμβεί. Βγάζοντας τις μάσκες και χωρίς να υπάρχουν μέτρα απομόνωσης, θα υπάρξει αυτό το κύμα μεγάλων λοιμώξεων», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας των παιδιατρικών κλινικών τόνισε ότι υπάρχουν κενές κλίνες, αλλά λειτουργούν οριακά. «Γεμίζουν στις εφημερίες, αδειάζουν. Αν αυτό το κύμα επεκταθεί, πιθανώς θα έχουμε προβλήματα στο δικό σας νοσοκομείο» διευκρίνισε ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο για ενίσχυση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού στα κεντρικά παιδιατρικά ιδρύματα.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Μίχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνεται κατάχρηση σε παιδιατρικά φάρμακα. «Αντιβιώσεις δε χρειάζονται για τις ιώσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, μόνο κατόπιν οδηγίας γιατρού και να υπάρχουν κατάλληλες κλινικές ενδείξεις να δώσουμε αντιβίωση», είπε παραδεχόμενος ωστόσο ότι στις αντιβιώσεις υπήρξε μια δυσκολία στο να τις βρει άμεσα κάποιος ασθενής.

Και όπως είπε, στα νοσοκομεία έχουμε επάρκεια αντιβιοτικών ωστόσο αν ένα παιδί, σε μια ακραία περίπτωση δεν μπορεί να βρει το κατάλληλο φάρμακο στην κοινότητα τότε μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να εξυπηρετηθεί.

Βαλτάς: «Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Στην ίδια γραμμή και ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος, τόνισε στην ΕΡΤ, πως η έλλειψη που δημιουργήθηκε στη διάθεση των φαρμάκων

«Το πρόβλημα είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι έχουμε μια αύξηση στις συνταγογραφήσεις πάνω από 20% εξαιτίας των ιώσεων, των αναπνευστικών λοιμώξεων και της γρίπης, πράγμα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση» εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Τόνισε επίσης ότι για να αποκατασταθεί η διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά θα χρειαστεί χρόνος και ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΙΣΑ: Τα τρία μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τη λήψη τριών μέτρων Δημόσιας Υγείας, για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εφέτος στην χώρα μας. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει προσοχή», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γίωργος Πατούλης, ο οποίος καλεί τους πολίτες τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες. «Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων».

Τα μέτρα

1. Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2. Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.

2. Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων

  • TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές.
  •  PAXLOVID (νιρματρελβιρη/ριτοραβιρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά COVID-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

3. Την χρήση μάσκας προστασίας 

  •  Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.
  • Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.
  •  Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

Τέλος, ο ΙΣΑ παρακαλεί και προτρέπει όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραιώσειςνοσοκομείαελλείψεις φαρμάκων