Υγεία|07.02.2023 18:47

Γρίπη των πτηνών: Ανεξέλεγκτο το νέο κύμα με περισσότερα από 208 εκατομμύρια πτηνά νεκρά - Απειλή και για τον άνθρωπο;

Newsroom

Ανεξέλεγκτο είναι το νέο κύμα γρίπης των πτηνών σύμφωνα με νέα στοιχεία και το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερα από 208 εκατομμύρια πτηνά από τον Οκτώβριο του 2021 όπου και ξεκίνησε.

Το μεγαλύτερο κύμα γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ, παραμένει ανεξέλεγκτο σε όλο σχεδόν τον κόσμο αναφέρει το BBC.

Αφορμή για τη νέα έρευνα στάθηκε μια φάρμα στη Γαλικία τον περασμένο Οκτώβριο όταν πολλά ζώα άρχισαν ξαφνικά να πεθαίνουν. Oι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα βιζόν στο αγρόκτημα στη Γαλικία δεν ήταν άρρωστα με κορονοϊό, αλλά με τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N. Ο ιός εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα εκατομμύρια βιζόν σε παραγωγούς χώρες θανατώθηκαν.

Μέχρι την Κασπία Θάλασσα

Μάλιστα, ο ιός μόλυνε και φώκιες στην Κασπία Θάλασσα. Το Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο στο Νταγκεστάν ανέφερε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ανακαλύφθηκαν 700 νεκρές φώκιες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι φώκιες είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Επιπλέον, οι αρχές του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει τον ιό σε μια σειρά ζωικών ειδών, όπως αλεπούδες και αρκούδες, ενώ οι αναφορές έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες, δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαρος στην έκθεσή ανάλυσης κινδύνου που δημοσίευσε τον Ιανουάριο. Ο ιός δεν έχει την ικανότητα να μεταδίδεται συνεχώς στον άνθρωπο. Η πιθανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο είναι επομένως μικρή.

Λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με αναδυόμενους ή κυκλοφορούντες ιούς γρίπης, ειδικά αν μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων.

Ωστόσο άλλοι επιδημιολόγοι, προειδοποιούν ότι η γρίπη των πτηνών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιών με δυνατότητα πανδημίας. Η κύρια απειλή αυτή τη στιγμή είναι η ταχεία εξάπλωση και ο σχετικός υψηλά κίνδυνος μετάλλαξης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

γρίπη των πουλερικώνιόςπτηνάειδήσεις τώρα