Υγεία|14.02.2023 12:42

Καλπάζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: «Οι μισοί υγειονομικοί δεν καθαρίζουν σωστά τα χέρια τους» σύμφωνα με τον Ζαούτη

Newsroom

Στην λανθασμένη εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στη μη τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Βλέπουμε μια αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επί περίοδο Covid παγκοσμίως. Γιατί είχαμε περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ, που χρειαζόταν συσκευές όπως καθετήρες, αναπνευστήρες, διασωλήνωση. Όλες αυτές οι συσκευές είναι πηγή για νοσοκομειακή λοίμωξη», είπε ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος περιορίζεται με χρήση απολυμαντικού.

«Οι μισοί υγειονομικοί δεν τηρούν τη βασική υγιεινή των χεριών - Πρέπει να εκπαιδευτούν»

Επισήμανε ότι η μη τήρηση στο θέμα «καθαρά χέρια» επίσης αυξάνει τις λοιμώξεις. Από την καταγραφή σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι η συμμόρφωση στο θέμα «καθαρά χέρια» δεν ξεπερνά το 50%, επιβεβαιώνει ο κ. Ζαούτης. «Σίγουρα υπάρχει πίεση δουλειάς, αλλά το να ρίξουμε αλκοολούχο διάλυμμα στο χέρι μας για δέκα δευτερόλεπτα πριν μπούμε στο θάλαμο να δούμε τον ασθενή, το θεωρώ εύκολο. Είναι από τα κύρια μέτρα που θα προστατέψουν τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, «μετά είναι η εκπαίδευση. Υπάρχουν πρακτικές στην καθημερινή περίθαλψη των ασθενών, που πρέπει να εφαρμοστούν πιο σωστά, προπαντός στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το πώς χειριζόμαστε τους καθετήρες ή τους αναπνευστήρες.

Μάλιστα προανήγγειλε ότι όλοι οι υγειονομικοί θα πρέπει να περάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πιστοποίηση, ώστε να γνωρίζουμε ότι έμαθαν τις βασικές αρχές και κανόνες για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων». 

Τέλος, ανέφερε πως σημαντικά είναι τα ακριβή δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία για αυτό το λόγο θα γίνει σύστημα καταγραφής σε όλα τα νοσοκομεία για όλες τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που σχετίζονται με δομές παροχής υγείας, γηροκομεία, μονάδες φροντίδας υγείας, αιμοκάθαρση κλπ. , είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραλοιμώξειςΕΟΔΥΘεοκλής Ζαούτηςνοσοκομεία