Υγεία|17.03.2023 16:12

Νέα μελέτη συνδέει τον κορονοϊό... με τα σκυλιά ρακούν - Ξεκίνησε από τα ζώα η πανδημία;

Newsroom

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δήλωσε την Πέμπτη ότι έχουν στα χέρια τους γενετικά δεδομένα από την αγορά της Γιουχάν που συνδέουν τον κορονοϊό με τα σκυλιά ρακούν που πωλούνται εκεί. Τα  εν λόγω στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χειρότερη πανδημία του 21ου αιώνα μπορεί να ξεκίνησε από μολυσμένο ζώο που βρέθηκε στην αγορά και ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο μέσα από το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, σύμφωνα με τους New York Times

Τον Ιανουάριο του 2020, λίγο μετά κλείσιμο της αγοράς από τις υγειονομικές αρχές, λόγω υποψιών για σύνδεση της με τον ιό, αντλήθηκαν γενετικά δεδομένα. Τα ζώα είχαν ήδη απομακρυνθεί, ωστόσο συλλέχθηκαν δείγματα από τοίχους, δάπεδα, μεταλλικά κλουβιά και καρότσια που χρησιμοποιούνταν συχνά για τη μεταφορά των ζώων.

Στα δείγματα που βγήκαν θετικά στον κορονοϊό, η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε γενετικό υλικό που ανήκε σε ζώα, ενώ αρκετά από τα δείγματα «ταίριαζαν» σε σκύλο ρακούν, όπως δήλωσαν τρεις από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάλυση.

Απτές αποδείξεις ότι ο κορονοϊός προέρχεται από ζώο 

Ταυτόχρονα, όμως, τόνισαν, ότι η ανάμειξη γενετικού υλικού από τον ιό και το ζώο δεν αποδεικνύει ότι μολύνθηκε το ίδιο το σκυλί ρακούν. Και ακόμη και αν είχε μολυνθεί ένας σκύλος ρακούν, δεν είναι σαφές ότι το ζώο ήταν αυτό που μετέδωσε τον ιό στους ανθρώπους, καθώς θα μπορούσε να το έχει μεταδώσει κάποιο άλλο ζώο σε άνθρωποι ή κάποιος άνθρωπος, μολυσμένος με τον ιό της Covid-19, θα μπορούσε να έχει τον μεταδώσει σε ένα σκύλο ρακούν.

Παρ' όλα αυτά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια, είναι πως τα στοιχεία που προέκυψαν από την παραπάνω μελέτη, ενισχύουν το σενάριο που θέλει τον ιό να έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο από ένα άγριο ζώο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, τις τελευταίες εβδομάδες, η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, η οποία υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός προέκυψε από ένα ερευνητικό εργαστήριο στη Γουχάν, έχει κερδίσει έδαφος χάρη σε μια νέα αξιολόγηση πληροφοριών από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και σε ακροάσεις της Ρεπουμπλικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Αλλά τα γενετικά δεδομένα ήρθαν να προσφέρουν πιο απτές αποδείξεις για το πώς ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει στους ανθρώπους από άγρια ζώα εκτός εργαστηρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπροέλευσηΚορονοϊόςΚίνα