Υγεία|28.03.2023 21:26

Γρίπη των πτηνών Η3Ν8: Ακόμη ένα κρούσμα στην Κίνα

Newsroom

Η Κίνα εντόπισε άλλο ένα κρούσμα της γρίπης τύπου Η3Ν8, αυτή σε μια γυναίκα 56 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το τρίτο τέτοιο κρούσμα, αφού η Κίνα ανέφερε δύο κρούσματα H3N8 το 2022 που αφορούσαν ένα τετράχρονο αγόρι από την πόλη Zhumadian στην επαρχία Henan και ένα πεντάχρονο αγόρι από την πόλη Changsha στην επαρχία Hunan.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το εν λόγω στέλεχος σε ενήλικο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κινεζικού Επαρχιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η γυναίκα από την πόλη Zhongshan στην επαρχία Guangdong, είχε πολλαπλό μυέλωμα και άλλο βασικό ιατρικό ιστορικό. Είχε επίσης ιστορικό έκθεσης σε ζωντανά πουλερικά πριν από την εμφάνιση της νόσου και ιστορικό δραστηριοτήτων άγριων πτηνών γύρω από το σπίτι της, σύμφωνα με το Indiatimes.

Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έλεγξε και εξέτασε τα δείγματα του κρούσματος και το αποτέλεσμα ήταν θετικό για νουκλεϊκό οξύ του ιού της γρίπης των πτηνών H3N8.

«Το κέντρο μας έχει καθοδηγήσει την πόλη Zhongshan να πραγματοποιήσει επιδημιολογικές έρευνες, διαχείριση παρακολούθησης στενών επαφών, διερεύνηση των χώρων που σχετίζονται με την επιδημία, επιτόπια εξάλειψη α επιτόπια εξάλειψη και άλλες εργασίες διάθεσης επιδημιών σύμφωνα με τα σχετικά σχέδια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες στις στενές επαφές», ανέφερε το επαρχιακό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το νέο κρούσμα είναι σποραδικό και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι χαμηλός σε αυτό το στάδιο. Προτείνουν επίσης ότι το κοινό θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει την άμεση επαφή με ζωντανά και νεκρά πουλερικά στην καθημερινή ζωή- να λάβει ατομική προστασία, να δώσει προσοχή στην υγιεινή των τροφίμων, να διαχωρίσει το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας και να μαγειρέψει καλά το κρέας πριν το φάει.

Συμβούλευσαν ότι τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, λαιμό θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το Avian Flu Diary (AFD), ένα ενημερωτικό ιστολόγιο για τις μολυσματικές ασθένειες, ο H3N8 δεν θεωρήθηκε μεγάλη ζωονοσολογική απειλή, καθώς δεν τείνει να επηρεάζει σοβαρά τα πουλερικά.

«Ωστόσο, ο H3N8 παραμένει μια πιθανή αιτία μιας παγκόσμιας πανδημίας γρίπης που εξαπλώθηκε από τη Ρωσία το 1889-1900 (ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται τώρα ότι αντί αυτού ήταν ένας κορονοϊός)», ανέφερε.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο H3N8 κυκλοφορεί σε άλογα, κυνηγόσκυλα, θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φώκιες και οι χοίροι.

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών A(H3N8) ανιχνεύονται συνήθως παγκοσμίως σε ζώα και αποτελούν έναν από τους πιο συχνά απαντώμενους υποτύπους σε άγρια πτηνά, προκαλώντας ελάχιστα έως καθόλου σημάδια νόσου σε οικόσιτα πουλερικά ή άγρια πτηνά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κρούσματαειδήσεις τώραΚίναγρίπη των πουλερικώνγρίπη