Υγεία|16.04.2023 05:45

Τα 5 μυστικά για καλύτερη υγεία - Ετσι θα ζήσετε πιο ποιοτικά αλλά και... περισσότερο

Newsroom

Καλές συνήθειες, όπως η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνο, οι στενές φιλίες, η καταπολέμηση του στρες και η άθληση είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παραθέτουμε τα 5 «μυστικά» για καλύτερη υγεία.

Κοιμηθείτε αρκετές ώρες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος, επηρεάζει τη διάθεση και αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση άσθματος ή ακόμα και για εγκεφαλικά επεισόδια.

Για να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα είναι σημαντικό να έχετε μια σταθερή νυχτερινή ρουτίνα, να κρατάτε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και δροσερό, να απομακρύνετε από τον χώρο τις ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, συνιστάται να μην μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Τραφείτε σωστά

Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή με τα μεγαλύτερα οφέλη για τον οργανισμό.

Στη μεσογειακή διατροφή τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο είναι πρωταγωνιστές. Λίπη όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια το ίδιο ισχύει για τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα προϊόντα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού.

Βάλτε τη γυμναστική στο πρόγραμμα

Η άσκηση είναι σημαντική για την καλή φυσική αλλά και ψυχική υγεία, σύμφωνα με τις μελέτες.

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνιστά στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών να επιδίδονται σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, καθώς και σε δραστηριότητες για μυϊκή ενδυνάμωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, ακόμα και 11 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου.

Αφιερώστε χρόνο στην κοινωνικοποίηση σας

Οι ισχυρές φιλίες είναι το κλειδί όχι μόνο για την καταπολέμηση του άγχους μας και τη βελτίωση της συναισθηματικής μας ευεξίας, αλλά και για την ενίσχυση των δεικτών της σωματικής μας υγείας, σύμφωνα με νεότερες έρευνες.

Οι ειδικοί προτείνουν να επενδύουμε περισσότερο στην κοινότητα και να κάνουμε τους φίλους μας προτεραιότητα. Στείλτε μήνυμα σε εκείνον τον φίλο με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει εδώ και μήνες, δεσμευτείτε να συναντάτε ένα νέο άτομο το μήνα, διοργανώστε ένα δείπνο ή γραφτείτε σε κάποιο μάθημα.

Οι ισχυροί δεσμοί δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ξεκινώντας από μικρά βήματα και δίνοντας προτεραιότητα στην φιλιά μπορείτε να φέρετε περισσότερη ευτυχία, λιγότερο άγχος και περισσότερη συναισθηματική στήριξη στη ζωή σας, σύμφωνα με τον Adam Smiley Poswolsky που ειδικεύεται στο εργασιακό ανήκειν.

Μειώστε το άγχος

Το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα μας, επιδεινώνοντας τις χρόνιες παθήσεις, όπως τον διαβήτη, τα γαστρεντερικά και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ευερεθιστότητα, έλλειψη ύπνου και να οδηγήσει ακόμα και στην κατάχρηση ουσιών.

Ευτυχώς, η καλές διατροφικές συνήθειες, ο καλός ύπνος, η άσκηση και η ισορροπημένη κοινωνική ζωή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Σε αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοής.

Να σημειωθεί ότι οι συνήθειες αυτές μπορούν να ενταχθούν στη ζωή σας με μικρές, διαχειρίσιμες αλλαγές, που γίνοτναι σε βάθος χρόνου.

υγείαειδήσεις τώραάγχοςμεσογειακή διατροφήύπνος