Υγεία|20.04.2023 21:50

Τα μυστικά μακροζωίας των αθλητών: Πώς τα... χρυσά μετάλλια αυξάνουν κατά 5 χρόνια τον μέσο όρο ζωής

Newsroom

Οι αθλητές υψηλού επιπέδου μπορούν να ζήσουν έως και πέντε χρόνια περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με μια μελέτη.

Χρησιμοποιώντας τα αρχεία των αθλητών των Κοινοπολιτειακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 1930, το Διεθνές Κέντρο Μακροζωίας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε μεγάλες διαφορές στη μακροζωία των νικητών μεταλλίων σε σύγκριση με τους ανθρώπους του γενικού πληθυσμού που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά.

Η έκθεσή της, με τίτλο «Marathon or sprint: do elite-level athletes live longer than average?», των καθηγητών Les Mayhew και Ray Algar, αναφέρει ότι στους άνδρες αθλητές που αγωνίστηκαν στα υδρόβια αθλήματα, η μακροζωία αυξήθηκε κατά 29%, που αντιστοιχεί σε 5,3 επιπλέον χρόνια ζωής.

Υπήρξε αύξηση 25% για τους άνδρες αθλητές του στίβου και 24% για όσους έλαβαν μέρος σε αγώνες κλειστού χώρου, ενώ η μακροζωία των γυναικών αθλητριών σε όλες τις κατηγορίες αθλημάτων ενισχύθηκε κατά 22% - ή 3,9 επιπλέον έτη ζωής.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Bayes Business School, διαπίστωσε επίσης ότι η μακροζωία ήταν οριακά υψηλότερη για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων από εκείνους που τρέχουν μικρότερες αποστάσεις, ενώ οι παλαιστές ζούσαν περισσότερο από τους πυγμάχους.

Η ποδηλασία ήταν το μόνο άθλημα που δεν συνδέθηκε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: η μακροζωία των ανδρών αθλητών ήταν μόνο το 90% της μακροζωίας του γενικού ανδρικού πληθυσμού, αν και οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αυτό αλλάζει καθώς βελτιώνεται η ασφάλεια.

Ο Mayhew, αναπληρωτής επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας στο ILC και καθηγητής στατιστικής στο Bayes Business School (πρώην Cass), δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η άθληση έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, αλλά η έρευνά μας δείχνει πόσο σημαντικό αντίκτυπο μπορεί να έχει ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου στη μακροζωία των αθλητών του κόσμου».

«Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με δέος τις προσπάθειες των δρομέων του μαραθωνίου του Λονδίνου, ίσως θα μπορούσε να αναλογιστεί ότι, παρόλο που δεν μπορείς γενικά να συμμετέχεις στο υψηλότερο επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σου, τα οφέλη προφανώς παραμένουν μαζί σου πολύ καιρό αφότου κρεμάσεις τα αθλητικά σου παπούτσια ή τα γυαλιά κολύμβησης».

Η Sharron Davies, η Βρετανίδα Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς και Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να δείξει στους πολιτικούς τη σημασία της διατήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων για το κοινό.

«Πολιτικά, είναι εύκολο να μετρήσεις το όφελος αν κάποιος αρρωστήσει και τον φτιάξεις, αλλά αν οι άνθρωποι δεν αρρωστήσουν εξαρχής, πώς θα δείξουμε ότι εξοικονομούμε χρήματα για το έθνος;», είπε. "Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε εφαρμόζοντας την πρόληψη αντί της θεραπείας. Αλλά η πρόληψη είναι λιγότερο επώδυνη και φθηνότερη. Καθώς γερνάμε, ατροφούμε - χάνουμε μυς, δεν μπορούμε να κάψουμε θερμίδες. Το ποσοστό θανάτου των ανθρώπων που πέφτουν και σπάνε το ισχίο τους είναι τεράστιο, ωστόσο η ύπαρξη δύναμης στον πυρήνα σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ισορροπήσουν πιο εύκολα.

«Το θέμα είναι να διδάξουμε στους ανθρώπους τι σημαίνει η άσκηση μακροπρόθεσμα. Δεν είναι μόνο το να ζεις περισσότερο, αλλά να ζεις περισσότερα καλά χρόνια».

Μία από τις μακροβιότερες νικητές των Κοινοπολιτειακών Αγώνων είναι η Edna Child, που είναι σήμερα 100 ετών. Γεννήθηκε το 1922 στο East End του Λονδίνου και πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία με εμφύσημα, μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων. Αγνοώντας τη συμβουλή να μην υπερβάλλει εαυτόν, κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στις καταδύσεις στους Αγώνες του 1950 στο Όκλαντ.

Ο Μπράιαν Γουίτλ, νικητής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου και νυν βουλευτής, δήλωσε "Έμαθα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως η πειθαρχία, η ανθεκτικότητα, η αυτοπεποίθηση και η φιλοδοξία κατά τη διάρκεια των χρόνων μου ως αθλητής. Υπάρχει τεράστια σύνδεση μεταξύ της σωματικής και της ψυχικής υγείας".

αθλητέςχρυσό μετάλλιοειδήσεις τώρα