Υγεία|01.05.2023 06:45

Καθηγητής Φαρμακολογίας για Ozempic: «Να χρησιμοποιείται από διαβητικούς και νοσογόνα παχύσαρκους και όχι για life style»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες για όσους το καταναλώνουν με βάση τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείες και των γιατρών, είναι το φάρμακο Ozempic, για το οποίο προκλήθηκε μεγάλος ντόρος τις προηγούμενες ημέρες, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ζητάει από όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε διαφημιστική αναφορά, όταν καλούνται οι πολίτες να το χρησιμοποιήσουν για αδυνάτισμα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι το Ozempic χορηγείται σε διαβητικούς αλλά ενδείκνυται και για άτομα που πάσχουν από νοσογόνα παχυσαρκία και των οποίων κινδυνεύει ακόμα και η ζωή από το μεγάλο αριθμό κιλών που διαθέτουν.

Κατά τον κ. Μανωλόπουλο, ο ΕΟΦ ζήτησε να αποσυρθεί κάθε διαφήμιση για αδυνάτισμα, επειδή η χρήση του από ανθρώπους, προκειμένου να χάσουν τα λίγα παραπανίσια κιλά που διαθέτουν για καλύτερο lifestyle, δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να μπορεί να το στερηθούν άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη για την υγεία τους.

«Το Ozempic δεν είναι επικίνδυνο φάρμακο. Είναι αντιδιαβητικό αλλά δρα και εναντίον της παχυσαρκίας. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και άτομα που διαθέτουν πάρα πολλά κιλά και ουσιαστικά πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία. Εξαιτίας των πολλών κιλών, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή αυτών των  ανθρώπων και πρέπει να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που κάνουν χρήση του και άτομα με λίγα παραπανίσια κιλά, τα οποία θέλουν να αδυνατίσουν καθαρά για λόγους lifestyle», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

Απλές οι παρενέργειες εκτός εξαιρέσεων

Κατά τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η χρήση του Ozempic δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Κάποιοι από τους χρήστες μπορεί να νιώσουν ναυτία ή ελαφρύ πόνο στο στήθος. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να σχετιστεί με παγκρεατίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια αλλά και να επηρεάσει το θυροειδή.

«Δεν κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων που παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, αφού το Ozempic είναι ασφαλές. Θα τονίσω και πάλι ότι θα πρέπει να το παίρνουν μόνο οι διαβητικοί και όσοι διαθέτουν πάρα πολλά κιλά και όχι αυτοί που δεν είναι παχύσαρκοι και θέλουν απλώς να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Το Ozempic κόβει την όρεξη και προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού από την κατανάλωση φαγητού. Τρως λίγο και αισθάνεσαι ότι χόρτασες και γι’ αυτό βοηθάει τους παχύσαρκους να χάσουν κιλά. Ο ΕΟΦ ζήτησε να αποσυρθούν οι διαφημίσεις του φαρμάκου σχετικά με τη δράση του για αδυνάτισμα, ώστε να μην το παίρνουμε για lifestyle, αφού μπορεί να δημιουργηθούν ελλείψεις του στην αγορά και να μην το βρίσκουν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Επίσης, αυτοί που το παίρνουν χωρίς να έχουν πολλά παραπανίσια κιλά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν το ξεκινήσουν, θα πρέπει να το παίρνουν εφ’ όρου ζωής, διότι, αν το σταματήσουν, πάλι θα βάλουν κιλά», αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος.

Προσοχή στα ψευδεπίγραφα

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι οι πολίτες δε θα πρέπει να καταναλώνουν τα ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου, αφού μπορεί να τους δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους και να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή τους.

«Κάποια από αυτά τα ψευδεπίγραφα έχουν, για παράδειγμα, ως προμετωπίδα ότι παρασκευάστηκαν στον Καναδά ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά στην ουσία προέρχονται από κάποιο εργοστάσιο της Ινδίας. Παράνομα κυκλώματα βρίσκουν ευκαιρίες κέρδους σε αυτές τις περιπτώσεις, εκμεταλλευόμενα τις ανάγκες των ανθρώπων. Μπορεί, για παράδειγμα, να προωθείται κάποιο σκεύασμα ως Ozempic και να μην είναι στην ουσία ή να μην περιέχει όλα τα συστατικά του. Κάποια από αυτά τα ψευδεπίγραφα μπορεί να προέρχονται από παράνομα εργαστήρια και να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Ρισκάρει ακόμα και τη ζωή του, όποιος πάρει κάτι τέτοιο, αφού δεν ξέρουμε τι συστατικά μπορεί να περιέχει και ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει», υπογραμμίζει ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

διαβητικοίαδυνάτισμαΕθνικός Οργανισμός ΥγείαςυγείαπαχυσαρκίαφάρμακοΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο