Υγεία|01.05.2023 22:46

Πώς μια νέα έρευνα σχετίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση με τις καρδιακές αρρυθμίες - Ο κίνδυνος για τους ασθενείς

Newsroom

Τα προβλήματα που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία των ανθρώπων είναι γνωστά ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη φαίνεται πως αυξάνει και τον κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε περίπου 200.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Κίνας, διαπίστωσε σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σημειώνεται πως οι καρδιακές αρρυθμίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αιφνίδιου θανάτου.

«Διαπιστώσαμε ότι η οξεία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής αρρυθμίας», δήλωσε ο Δρ Renjie Chen του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη. «Οι κίνδυνοι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά την έκθεση και θα μπορούσαν να παραμείνουν για 24 ώρες», τονίζει ο ίδιος σύμφωνα με την Guardian.

Περσινή μελέτη ανέφερε μια σχέση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα από μικροσωματίδια και καρδιακών αρρυθμιών σε υγιείς εφήβους και επιβεβαίωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 190.115 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε 322 κινεζικές πόλεις, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει αιφνίδια εμφάνιση αρρυθμίας, μεταξύ των οποίων κολπική μαρμαρυγή, κολπικό πτερυγισμό, πρόωρους παλμούς και υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα και οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις έξι ατμοσφαιρικών ρύπων από τους σταθμούς παρακολούθησης που βρίσκονταν πλησιέστερα στα νοσοκομεία που ανέφεραν τα περιστατικά.

Από αυτούς, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είχε την μεγαλύτερη συσχέτιση και με τους τέσσερις τύπους αρρυθμίας. Ο ακριβής αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι σαφής, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, που μπορούν να επηρεάσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

«Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, η συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οξείας εμφάνισης αρρυθμίας που παρατηρήσαμε είναι βιολογικά εύλογη», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Canadian Medical Associatiown Journal, υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση της συνολικής έκθεσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ατμοσφαιρική ρύπανσηπεριβάλλονέρευναΚίναΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςειδήσεις τώρα