Υγεία|10.06.2023 15:43

Κατ’ οίκον νοσηλεία για καρκινοπαθείς 8 νοσοκομείων μέχρι τέλος του έτους - Όλο το σχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μπορεί τα τελευταία 24ωρα να έχει προκληθεί σάλος από τις τοποθετήσεις του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Σπύρου Πνευματικού περί των θεραπειών που (κατά τον ίδιο) θα πρέπει να σταματούν σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, την ίδια ώρα όμως, είναι σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα για κατ’ οίκον νοσηλεία σε ογκολογικούς ασθενείς.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ, το οποίο εφαρμόζεται σε πρώτη φάση στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και αναμένεται επεκταθεί τους επόμενους μήνες και σε άλλα νοσοκομεία.

Ήδη με το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ 10 ασθενείς με καρκίνο λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι τους, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να φθάσουν τους 80.

Η πρώτη φάση του προγράμματος

Είναι η πρώτη φάση ενός προγράμματος για κατ’ οίκον νοσηλεία για καρκινοπαθείς το οποίο έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να υλοποιείται σε 8 νοσοκομεία, ώστε οι ασθενείς και οι συγγενείς να μην ταλαιπωρούνται μέσα στο ΕΣΥ, αλλά να λαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι τους. Αναμένεται μάλιστα να δημιουργηθούν και αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι.

Προς ώρας οι θεραπείες κατ΄οίκον έχουν ξεκινήσει σε ασθενείς με καρκίνο μαστού και σύντομα θα επεκταθούν σε πάσχοντες με καρκίνο παχέος εντέρου και πνεύμονα.

Στόχος είναι τόσο να ανακουφιστούν οι πάσχοντες και να λαμβάνουν τη θεραπεία στο σπίτι τους υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση των γιατρών, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το κόστος πρόσληψης του υγειονομικού προσωπικού αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται.

Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, μετά τους ασθενείς με καρκίνο θα ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας και για άλλες κατηγορίες ασθενών αλλά και για παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για κατ΄ οίκον νοσηλεία

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική υπουργική απόφαση, οι υπηρεσίες κατ΄ οίκον νοσηλείας και Φροντίδας Υγείας παρέχονται από διατομεακές - διεπιστημονικές ομάδες (ΚΟΝ), με δυναμικότητα επίβλεψης 100-120 ασθενών κατ’ έτος, οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με τμήματα βραχείας- ημερήσιας νοσηλείας καθώς και με νοσηλευτικές κλίνες του Κέντρου Αναφοράς ή διασυνδεδεμένες με αυτό.

Η επιλογή του ασθενή γίνεται από την ομάδα ΚΟΝ.

Οι θεράποντες ιατροί προτείνουν να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας των ασθενών στο σπίτι, ενώ νοσηλευτές και ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν την καλή συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια του φροντιστή.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί επιβεβαιώνουν για την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, δηλαδή τις συνθήκες και τις υποδομές του σπιτιού.

Στη συνέχεια υπογράφεται έντυπο συγκατάθεσης από τον ασθενή στην περίπτωση ενηλίκου η? τους νόμιμους κηδεμόνες στην περίπτωση παιδιού.

Για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ' οίκον, αυτή αφορά ασθενείς που θα έχουν λάβει όλη τη χημειοθεραπεία εντός της νοσοκομειακής δομής, καθώς και τους 3 πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας ή του βιολογικού παράγοντα.

Γιατροί και νοσηλευτές, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ θα συμμετέχουν στη μεταφορά από το νοσοκομείο στο σπίτι, όπου θα γίνονται καθημερινές επισκέψεις την πρώτη εβδομάδα, με τη συχνότητα των επισκέψεων στη συνέχεια να καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα ογκολογικά φάρμακα θα διαλύονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου, θα τοποθετούνται σε ειδικά ψυγεία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην οικία των ασθενών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που συνεπικουρούν τον επιστημονικά υπεύθυνο όπως χειρουργούς, ωτορινολαρυγγολόγους, λοιμωξιολόγους κλπ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγιος Σάββαςκαρκίνοςκαρκινοπαθείςειδήσεις τώρανοσοκομείο