Υγεία|13.07.2023 01:30

Γυμναστική και άσκηση στην τρίτη ηλικία: Ποια είναι τα οφέλη και πώς βοηθά την υγιή γήρανση

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
H personal trainer Νεκταρία Τσαλαβούτα

Αδιαμφισβήτητα η γυμναστική είναι ένα αποτελεσματικό «φάρμακο» για όλες τις ηλικίες. Όμως, η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής ειδικά στην τρίτη ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί φροντίζει την σωστή λειτουργία του σώματος,του πνεύματος και τις καθημερινές ανάγκες αυτοεξυπηρέτησης.

H Certified Personal Trainer Νεκταρία Τσαλαβούτα δίνει τις απαντήσεις στο ethnos.gr για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την άσκηση, τη συχνότητα και τα οφέλη της γυμναστικής στην τρίτη ηλικία.

Η σωματική άσκηση, ακόμα κι αν ξεκινήσει σε μεγάλες ηλικίες, βοηθά την υγιή γήρανση; Και αν ναι με ποιον τρόπο;

Η κάθε μορφή άσκησης, πρέπει απαραιτήτως να προσαρμόζεται στον σωματότυπο, στο ιστορικό υγείας και στην ηλικία του ασθενούς. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι σημαντικές νόσοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η εμφάνιση οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης για τον κάθε ασθενή. Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης αυτών των παραμέτρων, η σύσταση προγράμματος εκγύμνασης βοηθά σύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Καθώς και ενεργοποίηση παράλληλων συστημάτων με κορυφαίο το καρδιοαναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Συνεπώς, η επίτευξη της εσωτερικής υγείας, καθώς και η έκρηξη έκκλησης των «ορμονών της χαράς», των ενδορφινών -οι οποίες αποδεδειγμένα εκλύονται κάτι διάρκεια της άσκησης/ βοηθούν αναμφισβήτητα στην υγιή γήρανση.

Σε τι συχνότητα είναι καλό να ασκούνται οι μεγαλύτερες ηλικίες και ποιο είδος άσκησης είναι πιο κατάλληλo;

Τόσο η συχνότητα, όσο και το είδος της άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προσαρμόζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, να εξετάζεται εαν υπάρχει προηγούμενη επαφή του ατόμου με την άσκηση ή την εκγύμναση, καθως και έλεγχος ύπαρξης άλλων προβλημάτων, τα οποία πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά. Όσο για τη μορφή της άσκησης, πρέπει να είναι ήπια, η οποία θα αυξάνεται προοδευτικά, με συνεχή ιατρικό έλεγχο από το θεράποντα ιατρό και αξιολόγηση από τον προπονητή του.

Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η άσκηση σε μία χρόνια ασθένεια;

Ο γυμναστής – προπονητής, ενημερώνεται για την ασθένεια, αξιολογεί το στάδιο της και ασφαλώς λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ιατρική γνωμάτευση. Στη συνέχεια, προσδιορίζει τις μυϊκές ομάδες, οι οποίες επιβάλλεται να αποκατασταθούν και με κύριο γνώμονα τον μη τραυματισμο του ασθενούς και την άριστη εξέλιξη της αποκατάστασης της υγείας του ή στην ύφεση των συμπτωμάτων, προτείνει και εφαρμόζεται πρόγραμμα άσκησης. Το οποίο πρόγραμμα και πρέπει να ελέγχεται σε κάθε συνεδρία και να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη ή ορισμένες φορές με την καταπόνηση του ασθενούς.

Η κ. Κατερίνα Τερζοπούλου, μια από τις πρωτοπόρους της ελληνικής μόδας στα 70s και τα 80s, προπονείται με την Νεκταρία Τσαλαβούτα, και απαντώντας στην ερώτηση «ποια συμβουλή θα έδινε σε συνομιλήκους της για να μην αντιμετωπίζουν τα γηρατειά αρνητικά» λέει χαρακτηριστικά: «Τα γηρατειά για μένα - κακά τα ψέματα - είναι μία αναπόφευκτη αρρώστια. Μη σας τρομάζει η λέξη, αλλά είναι μία αρρώστια, την οποία αν ζήσουμε οπωσδήποτε θα την περάσουμε. Οπότε, ας φροντίσουμε να την περάσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Λιγότερο φαγητό, περισσότερη κίνηση. Ξέρω δεν είναι εύκολο. Πιέστε λίγο τον εαυτό σας, κακό δεν κάνει - εδώ μας πιέζουν τόσα άλλα πράγματα. Και χαμογελάστε! Είναι δυσάρεστο ένα πρόσωπο γερασμένο και κατσουφιασμένο. Ένα μικρό χαμόγελο αλλάζει όλη την εικόνα. Αφήστε το θάνατο -που έτσι κι αλλιώς θα έρθει- να σας βρει ζωντανούς, μη σας βρει ήδη πεθαμένους».

Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

άσκησηηλικιωμένοιγυμναστικήτρίτη ηλικίαειδήσεις τώρα