Υγεία|27.07.2023 11:34

Αδειάζουν και πάλι τα ράφια των φαρμακείων - Νέες απαγορεύσεις του ΕΟΦ στις εξαγωγές για να σταματήσουν οι ελλείψεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται και πάλι στα φαρμακεία ακόμη και εν μέσω θέρους. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι ελλείψεις φαρμάκων προχωρούν σε νέες απαγορεύσεις στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Πρόκειται για τις εξαγωγές φαρμάκων που προορίζονται για την ελληνική αγορά αλλά προωθούνται σε χώρες του εξωτερικού επειδή οι τιμές πώλησης είναι πιο συμφέρουσες.

Ο ΕΟΦ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αντιμετώπισης των ελλείψεων ανακοινώνεται σήμερα από τον ΕΟΦ η νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων.

Το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται από τον ΕΟΦ με βάση τις εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της».

Τα μέτρα που λαμβάνει ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εδώ και μέρες επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων ενώ ξεκινά άμεσα τη λήψη μέτρων στην αλυσίδα διακίνησης των σκευασμάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

  • Έχει ξεκινήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς όπως είναι ο ΕΟΦ, προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα για το τι συμβαίνει στην αγορά φαρμάκου. Ήδη άλλωστε βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ το τελευταίο διάστημα ώστε να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Στόχος είναι να καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα αποθέματα των φαρμάκων, ώστε να μην αδειάζουν οι αποθήκες από βασικά σκευάσματα.

Νέα υπηρεσία καταγραφής των αποθεμάτων

Γι αυτό άλλωστε και δημιουργήθηκε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία καταγραφής των αποθεμάτων στον ΕΟΦ.

  • Επίσης έχει προγραμματίσει να ενταθούν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από πέρυσι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την επίσημη δήλωση αποθεμάτων από τους αρμόδιους των φαρμακαποθηκών. Κάτι που θα γίνεται πλέον ψηφιακά.
  • Παράλληλα ο υπουργός Υγείας προτίθεται να εξετάσει το θέμα των τιμών των φαρμάκων χαμηλού κόστους, τα οποία είναι ελκυστικά στις παράλληλες εξαγωγές, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει νέο κύμα με προβλήματα στην προμήθεια των φαρμακείων και οι ελλείψεις θα αυξηθούν λόγω των επιπλέον αναγκών.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα του ΕΟΦ:

φαρμακείαυπουργείο Υγείαςειδήσεις τώραΕΟΦΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςφάρμακα