Υγεία|30.07.2023 08:30

Μειώστε την αρτηριακή πίεση με δύο εύκολες ασκήσεις

Newsroom

Όταν πρόκειται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι μελέτες έχουν συνήθως δείξει ότι οι αερόβιες ή καρδιολογικές ασκήσεις είναι οι καλύτερες. Νέα έρευνα δείχνει ότι αξίζει να συμπεριληφθεί και ένας άλλος τύπος σωματικής δραστηριότητας ως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ασκήσεις που εμπλέκουν τους μύες χωρίς κίνηση -όπως τα wall squats και οι σανίδες- μπορεί να είναι καλύτερες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο British Journal of Sports Medicine.

Αυτός ο τύπος προπόνησης είναι γνωστός ως ισομετρική ή στατική άσκηση, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η ισομετρική μυϊκή δράση συμβαίνει όταν οι μύες συστέλλονται αλλά δεν αλλάζουν ορατά το μήκος τους και οι αρθρώσεις που εμπλέκονται δεν κινούνται, διευκολύνοντας τη σταθερότητα του σώματος.

Η καλύτερη άσκηση για την αρτηριακή πίεση

Η εκτέλεση πλαγιοκαθισμάτων (ισομετρική άσκηση) ήταν πιο αποτελεσματική για τη μείωση της συστολικής πίεσης και το τρέξιμο (αερόβια άσκηση) ήταν πιο ευεργετικό για τη μείωση της διαστολικής πίεσης, αλλά η ισομετρική άσκηση συνολικά ήταν καλύτερη για τη μείωση και των δύο στοιχείων της πίεσης.

Ισομετρικές ασκήσεις

Μπορείτε να κάνετε ένα κάθισμα στον τοίχο ή ένα κάθισμα με το να στέκεστε όρθιοι με την πλάτη σας επίπεδη σε έναν τοίχο και στη συνέχεια να περπατάτε τα πόδια σας περίπου 1½ πόδι (0,5 μέτρο) μακριά από τον τοίχο, με τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων σας, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας. Με την πλάτη σας επίπεδη στον τοίχο και τους κοιλιακούς σας σφιχτούς, εισπνεύστε και στη συνέχεια εκπνεύστε καθώς κάνετε κάθισμα όσο πιο χαμηλά μπορείτε άνετα να πάτε χωρίς ο πισινός σας να πάει πιο χαμηλά από τα γόνατά σας. Παραμείνετε στο κάθισμα μέχρι να νιώσετε πόνο και, στη συνέχεια, εισπνεύστε καθώς σηκώνεστε όρθιοι, σπρώχνοντας προς τα πάνω τις φτέρνες σας. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να κάνετε 10 καταλήψεις τοίχου τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα προγράμματα ισομετρικής προπόνησης περιλαμβάνουν συνήθως τέσσερις δίλεπτες συσπάσεις, που χωρίζονται από διαστήματα ανάπαυσης ενός έως τεσσάρων λεπτών, και γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση, μιλήστε με το γιατρό σας για την καλύτερη άσκηση για εσάς, δήλωσε ο Whitmore.

γυμναστικήειδήσεις τώρααρτηριακή πίεση