Υγεία|29.07.2023 15:50

Κορονοϊός: Ασθενής στην Ινδονησία έχει την «πιο μεταλλαγμένη παραλλαγή» - Πάνω από 110 μεταλλάξεις στο στέλεχος

Newsroom

Στην Ινδονησία εντοπίστηκε παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι η πιο μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο ασθενής στην Τζακάρτα, στου οποίου το δείγμα εντοπίστηκε η παραλλαγή, είναι θετικός σε μορφοποιημένη εκδοχή της Δέλτα με 113 μοναδικές μεταλλάξεις. Από τις αλλαγές αυτές, οι 37 επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία ο κορονοϊός χρησιμοποιεί για την μετάδοσή του στους ανθρώπους. Η παραλλαγή Όμικρον, που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, συγκριτικά, φέρει περίπου 50 μεταλλάξεις. Όπως τόνισαν οι ανιχνευτές ιών, πρόκειται για το «πιο ακραίο» στέλεχος που έχουν δει ποτέ.

Δεν υπάρχει φόβος για νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι, το εν λόγω στέλεχος, θα έχει υψηλά ποσοστά μετάδοσης. Ακόμα και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν θα σήμαινε ότι ο πλανήτης θα επέστρεφε στα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown.

Όπως πιστεύεται, ο νέος ιός, γεννήθηκε από ένα κρούσμα χρόνιας μόλυνσης- έναν ασθενή, δηλαδή, ο οποίος αντί να νικήσει τον ιό σε λίγες εβδομάδες, υφίσταται εκτεταμένη λοίμωξη που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Το στέλεχος υποβλήθηκε σε παγκόσμια βάση δεδομένων γονιδιωματικής Covid στις αρχές Ιουλίου. Ο ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, καθηγητής Ίαν Τζόουνς, εκτίμησε ότι πρόκειται για μία «ασυνήθιστα μεταλλαγμένη» παραλλαγή. Όπως τόνισε, ενώ ο κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς, οι χρόνιες λοιμώξεις έχουν αυξημένη δυνατότητα να τον «ενθαρρύνουν» να προσαρμοστεί καλύτερα για να διεισδύσει στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

«Στις χρόνιες λοιμώξεις, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται σε έναν άνθρωπο που έχει ήδη “χτίσει” την ανοσία του. Με άλλα λόγια, ο  ιός πρέπει  να  φέρει μεταλλάξεις που μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την ανοσία». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, μία τόσο εκτεταμένη μετάλλαξη μπορεί συχνά να έχει τίμημα για τον ίδιο τον ιό. Συχνά, τέτοιες μεταλλάξεις αντισταθμίζονται από ένα «κόστος φυσικής κατάστασης» που σημαίνει ότι ο ιός γενικά δεν αναπτύσσεται καλά,  και γενικότερα ο κίνδυνος από έναν τέτοιο ιό είναι χαμηλός.

πανδημίαειδήσεις τώραμεταλλάξειςΚορονοϊόςΙνδονησία