Υγεία|13.09.2023 11:50

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Θεοκλή Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ: Οι κακές σχέσεις με το Υπουργείο Υγείας και ο ρόλος του Μαξίμου

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Η παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη ήταν κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Οργανισμού αλλά και του Υπουργείου Υγείας. Άλλωστε με την κακοκαιρία Daniel και τις τραγικές συνθήκες στη Θεσσαλία ο τέως πλέον πρόεδρος του ΕΟΔΥ απουσίαζε καθώς δεν εκλήθη από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως λένε πηγές του ethnos.gr.

Ήδη πάντως τα τελευταία 24ωρα οι φήμες οργίαζαν στον ΕΟΔΥ ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση ετοίμαζε να εκδώσει το ΦΕΚ διορισμού του νέου Προέδρου Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος και ανέλαβε τον συντονισμό των ελέγχων στις πληγείσες περιοχές.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου με την ανάληψη του έργου στη Θεσσαλία, ανέλαβε ουσιαστικά και τη θέση του νέου Προέδρου του ΕΟΔΥ. 

Ο απερχόμενος Θεοκλής Ζαούτης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη χθες βράδυ, λένε οι πηγές του ethnos.gr, αποχωρώντας μάλιστα με έντονη δυσαρέσκεια από το γραφείο του, από το οποίο μάλιστα είχε ήδη απομακρύνει τα προσωπικά του αντικείμενα τα τελευταία 24ωρα.

Οι κακές σχέσεις και ο ρόλος Μαξίμου

Η υπόθεση Ζαούτη όμως δεν είναι καινούρια. Εδώ και μήνες οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και τέως Προέδρου του ΕΟΔΥ χαρακτηρίζονταν άκρως προβληματικές.

Όχι, μόνο τώρα, αλλά και πριν τις εκλογές από την προηγούμενη ηγεσία, οι επαφές του επικεφαλής του Οργανισμού με την οδό Αριστοτέλους δεν είναι άριστες.

Συχνά πυκνά στους διαδρόμους φημολογούνταν ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας, αφού ο κ.Ζαούτης φερόταν να παίρνει αποφάσεις που δεν είχαν το πράσινο φως του υπουργείου Υγείας, ενώ ακόμη και οι απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες αποδεικνύονταν δύσκολη υπόθεση.

Από την άλλη και οι συχνές απουσίες Ζαούτη στο εξωτερικό επιβάρυναν το κλίμα σε βάρος του.

Το όνομά του είχε ακουστεί πολλάκις στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε πληροφορίες του ethnos.gr, αφού και στο παρελθόν είχε ζητηθεί η απομάκρυνσή του.

Ωστόσο, αυτή καθυστερούσε λόγω και των στενών επαφών και συνεργασιών που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ με το ίδρυμα Νιάρχος με το οποίο άλλωστε συνεργαζόταν μέσω του φορέα Cleo που είχε δημιουργήσει για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Οι σχέσεις Αγαπηδάκη- Ζαούτη ήρθαν όμως στο χειρότερό τους σημείο όταν η πρώτη ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η πρόθεσή της να αλλάξει πλήρως τον Οργανισμό χωρίς να ενημερώσει τον Θεοκλή Ζαούτη, έκανε τον παραιτηθέντα να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για αποχώρηση.

Ούτως ή άλλως όμως θα απομακρυνόταν αφού είχε ήδη αποφασιστεί ότι τη θέση του θα αναλάμβανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Να υπενθυμιστεί ότι ο Θεοκλής Ζαούτης ανέλεβα το ρόλο στον ΕΟΔΥ το 2021 εν μέσω πανδημίας, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος αποχώρησε εν μέσω έντονων φημών για την υπόθεση του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).

ειδήσεις τώρακακοκαιρία DanielΕιρήνη Αγαπηδάκηυπουργείο ΥγείαςΕΟΔΥΘεοκλής Ζαούτηςπαραίτηση