Υγεία|16.09.2023 08:47

Νοσοκομείο Μεταξά: Πρώην νοσηλεύτρια περιγράφει την υποστελεχωμένη εικόνα - «Σε άπειρες περιπτώσεις κινδύνευσε και η ζωή των ασθενών»

Newsroom

Στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN μίλησε πρώην νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Μεταξά η οποία, μετά την εμπειρία της, αναγκάστηκε να φύγει τελείως από τον χώρο.

«Αναγκάστηκα να αφήσω το επάγγελμα που σπούδασα τέσσερα χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία», είπε η ίδια και περιέγραψε την εικόνα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία εργάστηκε.

«Ελλείψεις σε φάρμακα, ελλείψεις σε κλινοσκεπάσματα, δεν έχουμε να παρέχουμε στους ασθενείς ούτε μία κουβέρτα να σκεπαστούνε το βράδυ άμα κρυώνουνε, ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις που απαιτούνται σε ένα παθολογικό τμήμα νοσηλείας, και είναι απαράδεκτο να μην μπορεί ο ασθενής να κάνει τις βασικές εξετάσεις και να αναγκαστεί να διακομιστεί σε άλλα νοσοκομεία. Δεν θα σχολιάσω για τα φάρμακα που αναγκάζονται να τα φέρνουν οι συγγενείς εκτός νοσοκομείου γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να τα παρέχει», υπογράμμισε.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στο περιστατικό που έγινε γνωστό από το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά, όταν το προσωπικό ξύπνησε καρκινοπαθή από τη μέθη γιατί χάλασε ο εξαερισμός στον θάλαμο. «Έχω βιώσει αρκετές παρόμοιες καταστάσεις δυστυχώς, για τους ασθενείς, σε άλλο νοσοκομείο, έχω βιώσει καταστάσεις να μην λειτουργούν τα μηχανήματα μέτρησης της πίεσης ή καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας, το οποίο ειδικά για έναν καρδιοπαθή ασθενή είναι το βασικό που χρειάζεται για να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.

«Κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά»

Η πρώην νοσηλεύτρια, τέλος, αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που η υποστελέχωση των νοσοκομείων μπορεί να απείλησε ακόμα και τη ζωή κάποιων ασθενών. «Υπήρξαν άπειρες τέτοιες περιπτώσεις και η ευθύνη μετά πέφτει σε εμάς και στο ότι εμείς δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Εμείς κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά», ανέφερε.

«Υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο έργο μας»

Στην εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου, Εύα Πολύζου. Η ίδια τόνισε πως, «Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Αν δε γίνουν όλα αυτά θα συνεχίσουμε να έχουμε μία σειρά από ζητήματα τα οποία δε θα μπορούν να επιλυθούν».

Στη συνέχεια, η κ. Πολύζου αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. «Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουμε είναι εξοντωτικές. Είναι ελάχιστο το προσωπικό, δε γίνονται προσλήψεις, οι ανάγκες είναι μεγάλες, μιλάμε για μία εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα ασθενών, τους ογκολογικούς ασθενείς, για την οποία κάνουμε υπερπροσπάθεια οι εργαζόμενοι, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα», τόνισε.

ειδήσεις τώρανοσοκομείοΕΣΥνοσηλεύτριαΠειραιάς