Υγεία|27.09.2023 20:25

Πώς θα λειτουργήσουν οι 17 ειδικές μονάδες για τα εγκεφαλικά – Το Εθνικό Σχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ένα νέο Εθνικό Δίκτυο που θα αποτελείται από 17 Μονάδες για εγκεφαλικά σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας. Με βάση το Εθνικό Σχέδιο που έχει καταρτισθεί κάθε μονάδα θα διαθέτει 6 κλίνες ώστε να καλυφθούν όλες οι Περιφέρειες.

Προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει γνωστοποιήσει σε ποια νοσοκομεία θα εγκατασταθούν αυτές οι 6 κλίνες ανά Μονάδα, αλλά και με τι προσωπικό θα στελεχωθούν. Ωστόσο, κατά το υπουργείο Υγείας χιλιάδες ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και ισάριθμα λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

«Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία. Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα» τονίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Πάντως, οι μονάδες εγκεφαλικών αποτελούν Τμήματα αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (Monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων, και θεραπευτικής παρέμβασης.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.

Στη χώρα μας πάντως την ώρα που θα δημιουργηθούν 102 κλίνες σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία ασθενών, υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας ότι ετησίως 57.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

νοσοκομείαυπουργείο Υγείαςεγκεφαλικό επεισόδιοΕΣΥ