Υγεία|03.10.2023 16:44

Γιατί ο Χρυσοχοΐδης «καρατόμησε» τον Διοικητή του «Αγία Όλγα»: Οι απειλές στο προσωπικό, το μπάτζετ της «φύλαξης» και η προστασία άνωθεν - Όλο το παρασκήνιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λίγο πολύ είχε προαναγγείλει ότι έρχονται απομακρύνσεις Διοικητών στο ΕΣΥ, καθώς εδώ και τρεις μήνες παρακολουθεί τον τρόπο που διοικούνται τα νοσοκομεία.

Η αρχή είχε γίνει με το νοσοκομείο Μεταξά όπου ο Διοικητής όπως αποκάλυψε το ethnos.gr ήταν υπό διερεύνηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση.

Η συνέχεια ήρθε σήμερα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» στην Νέα Ιωνία Χαράλαμπο Πρίφτη ο οποίος καρατομήθηκε με διαδικασίες εξπρές, καθώς εδώ και καιρό είχε καταγγελθεί από εργαζόμενους τόσο για τη συμπεριφορά του προς το προσωπικό, όσο και για τη γενικότερη διαχείριση του νοσοκομείου.

Η αφορμή και αιτία

Νωρίς σήμερα το πρωί πέρασε το κατώφλι του Νοσοκομείου ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για την ψυχική υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος, χωρίς να έχει ενημερώσει καν τον Διοικητή Χαράλαμπο Πρίφτη, όπως περιγράφουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Ο κ. Βαρτζόπουλος συνοδευόμενος από μηχανικούς της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετέβη στην ψυχιατρική κλινική όπου και διαπίστωσε ότι έμπαιναν νερά στο χώρο, αλλά δεν είχε γίνει καμία απολύτως συντήρηση από τη Διοίκηση του «Αγία Όλγα» για να σταματήσει το πρόβλημα. Πριν προλάβει να κατέβει στο χώρο ο Διοικητής για να σπεύσει στο πλευρό του υφυπουργού, εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει.

Το πρόβλημα συντήρησης στην ψυχιατρική κλινική αποτέλεσε και την αφορμή για να καρατομηθεί ο Διοικητής με συνοπτικές διαδικασίες με απόφαση Χρυσοχοΐδη και με το επιχείρημα ότι μέχρι να γίνουν ανακαινίσεις στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η εντολή ήταν να διατηρούνται συντηρημένοι οι χώροι. Κάτι που στην περίπτωση αυτή δεν ακολουθήθηκε.

Η αιτία όμως της απομάκρυνσης του Διοικητή είναι πολύ διαφορετική. Εδώ και χρόνια εν μέσω μάλιστα πανδημίας είχαν αρχίσει οι καταγγελίες εργαζομένων – λένε πληροφορίες του ethnos.gr – περί απειλών του Διοικητή προς το προσωπικό.

Μάλιστα όσοι παραβρίσκονταν σε διάφορα επεισόδια είχαν μεταφέρει στο υπουργείο Υγείας ότι άκουσαν κάποια στιγμή τον Διοικητή να λέει προς τους εργαζόμενους ότι … «θα σας τσιμεντώσει», λένε αυτόπτες μάρτυρες στο ethnos.gr.

Παρά τις ακραίες απειλές όμως, οι κομματικές «πλάτες» φαίνεται να κρατούσαν στην θέση του τον μέχρι πρότινος Διοικητή του «Αγία Όλγα». Το ποτήρι όμως φαίνεται να ξεχείλισε όταν πρόσφατα ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε ότι επιχείρησε να αλλάξει την υπηρεσία φύλαξης του νοσοκομείου ώστε να τοποθετηθεί εταιρεία με διπλάσιο κονδύλι.

Όπως αναφέρουν απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του ethnos.gr στο γραφείο του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έφθασαν πρόσφατα έγγραφα που έδειχναν ότι ενώ το ετήσιο κόστος για τη φύλαξη του νοσοκομείου κυμαινόταν στα 326.000 ευρώ με εργαζόμενους που είχαν ατομικές συμβάσεις, ξάφνου στη «διαύγεια» δημοσιεύτηκε έγγραφο που όριζε τη δαπάνη στα 740.000 ευρώ.

Αυτός φαίνεται πως ήταν μεταξύ άλλων ένας από τους λόγους της αστραπιαίας απομάκρυνσης του Διοικητή από τη θέση του.

Αποτελεί βέβαια και μία προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποδείξει ότι εφαρμόζει την αξιοκρατία στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως ότου ψηφιστεί ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών με νέα κριτήρια.

Να σημειωθεί πάντως ότι η συμπεριφορά του απομακρυνθέντα Διοικητή του Αγία Όλγα ήταν σε γνώση όλων των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών στα τελευταία χρόνια.

Αγία Ολγαειδήσεις τώραυπουργείο ΥγείαςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης