Υγεία|23.10.2023 14:26

Παθολόγοι κατά Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία με ανειδίκευτους Ιατρούς - Οι αλλαγές που άναψαν φωτιές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Βολές κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη εξακοντίζουν οι Παθολόγοι μετά τις ανακοινώσεις για τον προσωπικό γιατρό και τις αλλαγές που προωθούνται.

Να υπενθυμιστεί ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσιοποιώντας το σχέδιό της για τον «προσωπικό γιατρό» γνωστοποίησε πως θα καταργηθεί ο θεσμός του αγροτικού γιατρού και οι νέοι γιατροί θα γίνουν υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί αναλαμβάνοντας την κάλυψη του πληθυσμού. Ωστόσο θα πρόκειται για γιατρούς που μόλις αποφοίτησαν από τη σχολή χωρίς καμία εμπειρία στην κλινική πράξη.

Μάλιστα σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, μετά την υποχρεωτική τους θητεία επί έναν χρόνο ως προσωπικοί γιατροί, εάν επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής θα αμείβονται με 30.000 καθαρά τον χρόνο (45.000 μικτά). Ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τον μισθό ενός γιατρού σε διευθυντική θέση στο ΕΣΥ.

Κάτι που αναδεικνύουν και οι Παθολόγοι μέσω της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων, οι οποίοι μιλούν για τους κινδύνους που προκύπτουν από τους ανειδίκευτους γιατρούς που θα αναλάβουν τη περίθαλψη του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων:

«Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν Ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στην θέση αγροτικών Ιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα.

Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή».

Σχετικά με τις υψηλές αμοιβές που διαφήμισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τις δύο ειδικότητες, οι Παθολόγοι αναφέρουν:

«Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40 – 50.000€ για την επιλογή της ειδικότητας του Παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο.

Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό Ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας».

Να σημειωθεί ότι η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως όποιοι γιατροί επιστρέψουν από την Κύπρο ή τη Μεγάλη Βρετανία θα αμείβονται με 100.000- 150.000 ευρώ ετησίως ενώ θα έχουν και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Κάτι που εξόργισε και τους νοσοκομειακούς γιατρούς αφού η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο ethnos.gr ανέφερε χαρακτηριστικά: «οι αλλαγές είναι εξευτελιστικές για τους γιατρούς του ΕΣΥ».

Όπως εξήγησε: «Καταρχάς είναι άστοχο και δεν μπορούν οι αγροτικοί γιατροί να ονομαστούν απλά προσωπικοί γιατροί γιατί πρέπει να είναι ειδικευμένοι. Να μπορούν να λύνουν προβλήματα, να κάνουν θεραπείες, να χορηγούν φάρμακα. Είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς αυτό το σύστημα που ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν και να κάνουν την ειδικότητά τους.

Σε ό,τι αφορά στις απολαβές, είναι δυνατόν ένα νέος γιατρός να παίρνει τα ίδια με έναν Συντονιστή Διευθυντή που εργάζεται 37 χρόνια;

Ταυτόχρονα πως θα βρεθούν ξαφνικά 100.000 και 150.000 ευρώ για να δοθούν σε γιατρούς που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό όταν υποτίθεται δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις των υπαρχόντων γιατρών; Είναι εξευτελιστικό για τους γιατρούς, να μπορούν να δώσουν 150.000 ευρώ και να μην μπορούν να τα δώσουν στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

Ειρήνη Αγαπηδάκηειδήσεις τώραπροσωπικός γιατρόςνοσοκομείοπαθολόγος