Υγεία|04.12.2023 06:55

Μήπως δουλεύετε σε ένα τοξικό περιβάλλον και δεν το έχετε καταλάβει; Τα σημάδια που πρέπει να δείτε

Newsroom

Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό που συνήθως θεωρείται θετικό για ένα αφεντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι τοξικό, σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της International Business Machines Corporation.

Η Ginni Rometary έπιασε δουλειά στην IBM το 1981 ως μηχανικός συστημάτων. Το 2012 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου και τελικά παραιτήθηκε το 2020. Η ίδια, μιλώντας σε φόρουμ για την επιχειρηματικότητα, παραδέχθηκε ότι, αρχικά, ήταν τελειομανής.

«Το παρατσούκλι μου στην αρχή της καριέρας μου ήταν το “κόκκινο στυλό”. Οτιδήποτε και να μου έστελνες το έστελνα πίσω εντελώς κόκκινο. Πίστευα ότι ήταν μια σπουδαία ικανότητα το να μπορείς να βρεις τα λάθη και να τα βελτιώνεις», τόνισε η Ginni Rometary.

Ένα σχόλιο από έναν υφιστάμενο της τη βοήθησε να καταλάβει ότι η τελειομανία της επηρέαζε αρνητικά την επίδοση των συνεργατών της. Η Rometty  περιέγραψε ότι το πρόσωπο αυτό της είπε «ξέρεις δεν θέλουν καν να προσπαθήσουν σκληρά, επειδή θα το αλλάξεις και θα το διορθώσεις έτσι κι αλλιώς. Ποτέ δεν θα είναι αρκετά καλό για σένα».

«Αυτό είναι αρκετά ευνουχιστικό για τους ανθρώπους ... Τους αποδυνάμωνα. Φυσικά, αυτό δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου, αλλά έμαθα να το σταματώ», επεσήμανε. 

«Το τελειομανές αφεντικό σας μπορεί να νομίζει ότι σας δείχνει πώς να είστε προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια. Αντ' αυτού, θα μπορούσε να προκαλεί άγχος στην ομάδα και να βλάπτει την παραγωγικότητα. Η τελειομανία είναι ο εχθρός της προόδου. Πολώνει τους ανθρώπους, ιδεολογικά. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν σημειώνουμε πρόοδο σε πολλά πράγματα», τόνισε. 

Η τελειομανία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στις νεότερες γενιές, σύμφωνα με έρευνες. Όπως επεσήμανε η η ψυχολόγος Kate Rasmussen, «δύο στα πέντε παιδιά και έφηβοι είναι τελειομανείς».«Η τελειομανία τείνει να γίνει επιδημία με επιπτώσεις στη δημόσιας υγείας», σημείωσε 

Η συγγραφέας βιβλίων ψυχικής υγείας Morra Aarons Mele προτείνει πως αν θέλετε να αφυπνίσετε το τελειομανές αφεντικό θα μπορούσατε αρχικά να υποδείξετε πως η στάση του δημιουργεί αρνητική ατμόσφαιρα. « Είτε θα καούν είτε θα εγκλωβιστούν σε έναν κύκλο ατελείωτης αναβλητικότητας», παρατήρησε

εργασιακό περιβάλλονειδήσεις τώρααφεντικό