Υγεία|01.01.2024 11:12

Οι ορθοπεδικοί προειδοποιούν: Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε - Οι επικίνδυνες συνήθειες

Newsroom

Από σπασμένα οστά μέχρι σχισμένους μύες, οι ορθοπεδικοί χειρουργοί τα έχουν δει όλα. Συχνά, μια φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια ή η παραμέληση της υγείας των οστών σας μπορεί να οδηγήσει σε σωματική βλάβη.

«Οι αποφάσεις που παίρνετε τώρα μπορούν να αποτρέψουν τραυματισμούς από το να συμβούν στο μέλλον», δήλωσε στη huffpost.com η Dr. Pamela Mehta, πιστοποιημένη ορθοπεδική χειρουργός στο Resilience Orthopedics και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FIGS. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προλάβετε τους τραυματισμούς και να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή και δυνατά. Τι πρέπει να αποφεύγουμε λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν συμμετέχουμε σε δραστηριότητες όταν πονάμε

Ο πόνος στα οστά και τους μυς σας θα μπορούσε να είναι ένδειξη πιθανού τραυματισμού. "Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, ειδικά σε αθλήματα, με πόνο στα οστά σας, μπορεί να κάνετε έναν πιθανό τραυματισμό χειρότερο", δήλωσε η Mehta.

Για παράδειγμα, αν έχετε πόνο και πρήξιμο στην άρθρωση του γόνατός σας, το να πιέζετε μέσα από τον πόνο μπορεί να δημιουργήσει ενοχλητικά προβλήματα στο γόνατο. Μπορεί να καταπονήσει περαιτέρω τους μυς γύρω από την άρθρωση του γόνατός σας, οδηγώντας σε διάφορους τραυματισμούς λόγω υπερβολικής χρήσης, πρόσθεσε ο Mehta.

Εάν έχετε μακροχρόνιο πόνο στους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους ή τις αρθρώσεις σας, διακόψτε κάθε σωματική δραστηριότητα και επισκεφθείτε αμέσως έναν πάροχο.

Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη χωρίς σωστή φόρμα

Σύμφωνα με την Dr. Elizabeth G. Matzkin, πιστοποιημένη ορθοπεδική χειρουργό και επικεφαλής της γυναικείας αθλητιατρικής στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital, η ανύψωση χωρίς σωστή φόρμα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Αυτό περιλαμβάνει διατάσεις, σχισίματα και διαστρέμματα των μυών, των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων.

"Η σωστή φόρμα διασφαλίζει ότι οι μύες που προορίζονται να σηκώσουν το φορτίο καταπονούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι άλλοι μύες και οι αρθρώσεις", δήλωσε ο Matzkin. "Όσο καλύτερη είναι η φόρμα σας, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματά σας και μικρότερη η πιθανότητα τραυματισμού".

Για να χτίσετε αποτελεσματικά τη δύναμη, σκεφτείτε να μειώσετε την ποσότητα του βάρους που χρησιμοποιείτε στην αρχή. Αν δεν είστε σίγουροι αν κάνετε σωστά μια άσκηση, ζητήστε καθοδήγηση από έναν προσωπικό γυμναστή ή ειδικό σε θέματα φυσικής κατάστασης.

Αποφεύγουμε να κάνουμε μόνο ένα είδος άσκησης

Σύμφωνα τόσο με τον Matzkin όσο και με τον Mehta, μία από τις συνήθειες που προσωπικά δεν κάνουν ποτέ είναι να παραλείπουν τη διασταυρούμενη προπόνηση. Η διασταυρούμενη προπόνηση -ο συνδυασμός ασκήσεων για την εκγύμναση διαφόρων τμημάτων του σώματος- είναι ευεργετική, καθώς βελτιώνει την ισορροπία, την ευλυγισία, την ικανότητα και την ευκινησία.

Αποτρέπει επίσης τους τραυματισμούς από υπερβολική χρήση, οι οποίοι συμβαίνουν όταν ασκείται υπερβολική πίεση σε ένα μέρος του σώματος. "Βλέπουμε τραυματισμούς υπερχρήσης σε όλες τις ηλικίες - από τον νεαρό ποδοσφαιριστή μέχρι τους μεγαλύτερους αθλητές του πικλμπώλ. Έως και το 50% των τραυματισμών στα νεανικά αθλήματα οφείλεται σε τραυματισμούς υπερέντασης", δήλωσε ο Matzkin.

Δεν ξεχνάμε τη φυσιοθεραπεία

Εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για κάποιο οστικό ή μυϊκό πρόβλημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη φυσικοθεραπεία - ένα απαραίτητο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο.

"Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένα νόημα να κάνουμε χειρουργική επέμβαση σε έναν ασθενή, αν θα παραλείψει τη φυσικοθεραπεία μετά την επέμβαση", δήλωσε ο Mehta.

Η μη πραγματοποίηση φυσικοθεραπείας μετεγχειρητικά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ουλώδους ιστού, δήλωσε ο Matzkin.

Όσον αφορά την ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο, το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Εάν υπάρχει κάτι που παρεμποδίζει την ικανότητά σας να δεσμευτείτε στη φυσικοθεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας να το συζητήσετε αμέσως με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας.

Δεν ξεχνάμε τα ραντεβού με ειδικούς

Η παραμέληση ενός γνωστού τραυματισμού μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα. Παρόλο που μπορείτε αρχικά να το συζητήσετε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φροντίστε να επισκεφθείτε επίσης έναν ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος μπορεί να συζητήσει μαζί σας μια σειρά από εξειδικευμένες θεραπείες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

"Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί θα μπορούσαν να παρέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας, ιδίως όταν η μη χειρουργική αντιμετώπιση απέτυχε να βελτιώσει τα συμπτώματα και η ποιότητα ζωής του ασθενούς έχει επηρεαστεί δραματικά", δήλωσε ο Dr. Mengnai Li, πιστοποιημένος ορθοπεδικός χειρουργός και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Μην περιμένετε μέχρι την ετήσια ιατρική σας εξέταση ή μέχρι ο τραυματισμός να επιδεινωθεί, επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό. Το να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών σας.

ορθοπαιδικήειδήσεις τώραγιατρόςχειρουργός