Υγεία|05.01.2024 18:10

Κορονοϊός: Επανεμφάνιση Τσιόδρα με φόντο την αύξηση εισαγωγών και τους φόβους για έκρηξη κρουσμάτων

Newsroom

Συναγερμός επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες από τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, συνδυαστικά με τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς συρρέουν στα νοσοκομεία, αυξάνεται και η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ ανησυχία προκαλεί και η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης JN1 του κορονοϊου.

Σχεδόν 2.000 εισαγωγές σε μία εβδομάδα

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το διάστημα 25 έως 31 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 1.818 εισαγωγές στα νοσοκομεία με κορονοϊό, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 70 ασθενείς. Επίσης καταγράφηκαν 57 θάνατοι.

Εκτιμήσεις για έκρηξη κρουσμάτων

Οι επιστήμονες ωστόσο είναι απαισιόδοξοι καθώς τα επιστημονικά μοντέλα, δείχνουν περαιτέρω αύξηση σε όλους τους δείκτες έως τα τέλη Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως περί τις 23 με 24 Ιανουαρίου, θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα.

Επανεμφάνιση Τσιόδρα

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχαν συηνάντηση με τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρη Τσίοδρα.

Οι μειωμένοι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω του κύματος covid, έχουν προκαλέσει έντονη η ανησυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα ο νέος υπουργός Υγείας τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται να εστιάσει στο θέμα των εμβολιασμών, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων στα νοσοκομεία και ειδικά στα επείγοντα όπου και συνωστίζονται οι ασθενείς που φθάνουν με έντονα συμπτώματα.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr, έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια στις εφημερίες και στα Επείγοντα οργανώνοντας ομάδες διαλογής ασθενών, προκειμένου να αποφεύγονται οι αναμονές για τους πολίτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σαρώνει η νέα παραλλαγή JN.1 του κορονοϊού, καθώς έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος της Covid 19 με ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  1. Βήχας,
  2. πονόλαιμος,
  3. πονοκέφαλος,
  4. μυϊκοί πόνοι,
  5. πυρετός,
  6. απώλεια γεύσης και όσφρησης,
  7. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,
  8. κόπωση,
  9. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,
  10. δύσπνοια
  11. και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κορονοϊού

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν:

  1. Καταρροή (31,1%),
  2. βήχας (22,9%),
  3. πονοκέφαλος (20,1%),
  4. αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  5. μυϊκός πόνος (15,8%),
  6. πονόλαιμος (13,2%),
  7. προβλήματα ύπνου (10,8%),
  8. ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςΕΟΔΥκρούσματαγρίπηΣωτήρης Τσιόδραςνοσοκομείο