Υγεία|10.01.2024 21:10

Επιστήμονες ανέπτυξαν τεστ που ανιχνεύει καρκίνο σε πρώιμο στάδιο: «Ίσως αλλάζει τα δεδομένα στη διάγνωση»

Newsroom

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέπτυξαν τεστ DNA που ανιχνεύει 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνουΈνας στους έξι θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρκίνο. Το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει 18 τύπους καρκίνου, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, σε όλα τα κύρια όργανα του σώματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέλεξαν πλάσμα αίματος από 440 άτομα που είχαν διαγνωστεί με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και από 44 υγιείς αιμοδότες. Στη συνέχεια έλεγξαν τα δείγματα για πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι σχεδόν όλες οι πρωτεΐνες ήταν παρούσες στα δείγματα των πασχόντων σε πολύ χαμηλά, όμως, επίπεδα.
«Στο πρώτο στάδιο καρκίνου οι πίνακές μας ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν το 93% των καρκίνων μεταξύ των ανδρών και το 84% των καρκίνων μεταξύ των γυναικών», τόνισαν οι ερευνητές.

«Τα πάνελ μας ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τον ιστό προέλευσης των περισσότερων καρκίνων σε ποσοστό άνω του 80%», πρόσθεσαν. 

«Θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα»

Ωστόσο, επειδή το δείγμα της επιστημονικής ομάδας ήταν μικρό, θα πρέπει η αποτελεσματικότητα του τεστ να διερευνηθεί σε πιο διευρυμένες μελέτες.

«Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πολύ υψηλή ευαισθησία που παρουσιάζει το συγκεκριμένο τεστ σε σύγκριση με άλλα στον καρκίνο πρώτου σταδίου, καθώς και οι διαφορές απόδοσης ανάλογα με το φύλο, οι οποίες είναι βιολογικά και κλινικά σημαντικές», δήλωσε ο Ο Δρ. Μανγκές Θόρατ από το Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής Wolfson,

«Εάν η απόδοση του τεστ σε μελλοντικές, καλά σχεδιασμένες διαδοχικές μελέτες είναι οριακά κοντά σε αυτό που υποδηλώνει αυτή η προκαταρκτική μελέτη, τότε θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τα δεδομένα», τόνισε.

τεστειδήσεις τώρακαρκίνοςμελέτηΗΠΑ