Υγεία|12.01.2024 06:45

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων: Τι αλλάζει στα οικονομικά τους με υπογραφή Θεμιστοκλέους

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Το συμμάζεμα των οικονομικών των νοσοκομείων φαίνεται ότι επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού για πρώτη φορά οι Διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα έχουν στα χέρια τους από τις αρχές του έτους τους προϋπολογισμούς. Θα γνωρίζουν, δηλαδή, οι Διοικητές Νοσοκομείων πόσα χρήματα θα έχουν στη διάθεσή τους για να προχωρούν σε αγορές υλικών αλλά και για να πραγματοποιούν διαγωνισμούς για προμήθειες.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ετοίμασε και υπέγραψε τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας, κάτι που σημαίνει πως σιγά σιγά φαίνεται ότι μπορεί να μπει τάξη στις δαπάνες και τα έξοδα. Αξιοσημείωτο είναι πως η έλλειψη προϋπολογισμών στα νοσοκομεία άφηνε ανοικτή την πόρτα σε διάφορες διοικήσεις για προμήθειες με απ’ ευθείας αναθέσεις. Φαινόμενο που κατατρώει το ΕΣΥ τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων έκαναν αγορές για απαραίτητα υλικά με εκτίμηση κόστους στο 40%, αφού οι προϋπολογισμοί έφθαναν στα νοσοκομεία μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Προϋπολογισμοί με νέους Διοικητές Νοσοκομείων

Στο μεταξύ το νέο σύστημα στα οικονομικά των νοσοκομείων θα κληθούν να εφαρμόσουν οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ η διαδικασία για τον οποίο ξεκινά σύντομα. Η σχετική προκήρυξη δημοσιοποιείται άμεσα οπότε και θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις των δικαιολογητικών από τους υποψηφίους.

Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr στο ΑΣΕΠ έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 8 επιτροπές, οι οποίες και θα ελέγχουν άμεσα την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και των πτυχίων που θα έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι.

Θα ακολουθήσει τεστ δεξιοτήτων, ενώ μία λίστα με 15 υποψηφίους επιτυχόντες θα δοθεί στην επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας η οποία και θα καταλήξει σε έναν κατάλογο με 3 άτομα ανά θέση, ώστε την τελική επιλογή να την κάνει ο υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ στις 18 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία για τις θέσεις των Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, οπότε και θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο ΑΣΕΠ.

Διοικητές ΝοσοκομείωνΕΣΥυπουργείο ΥγείαςΜάριος Θεμιστοκλέουςειδήσεις τώρανοσοκομεία