Υγεία|12.01.2024 21:31

Εξιτήριο για την 23χρονη Ελένη που υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ / EUROKINISSI
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ / EUROKINISSI
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ / EUROKINISSI

Εξιτήριο έλαβε σήμερα, Παρασκευή, από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» η 23χρονη ασθενής Ελένη Αϊλαμάκη, που προ ημερών υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, τον 50χρονο πατέρα της.

«Είμαι ευγνώμων»

Η Ελένη, δίπλα στους γονείς και τον γιατρό της και μετά τη μάχη που κέρδισε, δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων γιατί είναι ο μπαμπάς μου και μπόρεσε να κάνει μία τέτοια πράξη. Τα λόγια είναι περιττά δεν μπορείς να πεις κάτι σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο ότι δείχνεις την αγάπη σου και την ευγνωμοσύνη σου καθημερινά».

«Εγώ δεν είχα κανένα φόβο και πριν το χειρουργείο για τον λόγο ότι έκανα αυτό που έκανα για το παιδί μου», λέει από πλευράς του ο πατέρας της.

«Είμαστε ευλογημένοι που έγινε όλο αυτό εγώ έτσι το έχω πάρει και ότι όλα πήγαν καλά ευχαριστώ τον κύριο Σωτηρόπουλο την ομάδα», δηλώνει η μητέρα της.

Ελπίδα για πολλούς ασθενείς

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη. Η εξειδικευμένη επέμβαση διήρκησε 10 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τον καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργο Σωτηρόπουλο και την ομάδα του.  

«Πήραμε το συκώτι του πατρός που είδαμε ότι ήταν το πιο κατάλληλο το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό το δεξιό συκώτι και το εμφυτέψαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό», περιγράφει ο Γιώργος Σωτηρόπουλος.

Η μεταμόσχευση από ζώντα δότη δίνει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς, καθώς οι λίστες αναμονής από αποβιώσαντα δωρητή είναι χρονοβόρα και κρατάει μήνες έως και χρόνια.

Λαϊκό Νοσοκομείομεταμόσχευσηειδήσεις τώραεξιτήριο