Υγεία|25.01.2024 15:33

Επιβεβαίωση ethnos.gr για «ανατροπή» στο ΕΣΥ - Γιατροί του δημοσίου ελεύθερα στον ιδιωτικό τομέα και ιδιώτες στα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Επιβεβαιώνεται πλήρως η αποκάλυψη του ethnos.gr ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να δώσει «ελευθέρας» στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα όποτε το επιθυμούν αρκεί να είναι εκτός ωραρίου και υποχρεώσεων που έχουν στο δημόσιο σύστημα.

Επιβεβαίωση Γεωργιάδη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ethnos.gr, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση την οποία την είχε προαναγγείλει πριν από 10 χρόνια όταν ήταν υπουργός Υγείας και την υλοποιεί το 2024 από την ίδια θέση.

«Πρέπει να μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ και να έχουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μπορούν αν το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του ΕΣΥ, να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα εκτός ωραρίου» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε ότι το ΕΣΥ θα ανοίξει και αντίστροφα αφού θα μπορούν και γιατροί του ιδιωτικού τομέα να χειρουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους επεμβάσεις και υπηρεσίες

Πρόκειται για απόλυτη απελευθέρωση του δημοσίου συστήματος το οποίο θα είναι σε πλήρη σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της ανταλλαγής του ιατρικού προσωπικού.

Υπό την έννοια αυτή το ΕΣΥ αλλάζει πλήρως χαρακτήρα, με τους ασθενείς να είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για επεμβάσεις και ιατρικές υπηρεσίες.

Άλλωστε άμεσα και έως τον Μάρτιο αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία για τα οποία θα πληρώνουν οι ασθενείς, ενώ ένα μέρος θα καλύπτεται και από την κοινωνική ασφάλιση.

Αποθέωσε την πρωτοβουλία της Γκάγκα

«Είχα πει από την αρχή, όταν η κυρία Γκάγκα ψήφιζε τον σχετικό νόμο, ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Την είχα υποστηρίξει δημόσια. Άλλωστε, η μεταρρύθμιση της κυρίας Γκάγκα ήταν κάτι που είχα εξαγγείλει εγώ τον Οκτώβριο του 2013, για να καταλάβετε με τι ρυθμούς κινείται η Ελλάδα. Μια μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2013 θα την εφαρμόσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι προβλέπει η διάταξη «ανατροπή»

Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr με βάση διάταξη που ετοιμάζεται στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται στις ελεύθερες ώρες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο, σε ιδιωτικές κλινικές είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμούς. Κάτι που άλλωστε προβλεπόταν και στον πολυσυζητημένο νόμο Γκάγκα, απλά η διαφορά είναι ότι ο νόμος περιόριζε το ιδιωτικό έργο σε 2 φορές την εβδομάδα, ενώ πλέον με τη νέα διάταξη που ετοιμάζεται, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Οι ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, βρίσκεται στην τελική της φάση ενώ απομένουν κάποιες διορθώσεις για τις δικλείδες ασφαλείας που θα υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία ώστε η ιδιωτική απασχόληση να μην είναι σε βάρος του ΕΣΥ και των ασθενών του.

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, αφού δεν αναμένεται να γίνει άρση της μονιμότητας, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του ethnos.gr.

ΕΣΥειδήσεις τώρανοσοκομείουπουργείο Υγείαςιδιωτικός τομέαςγιατροίνοσοκομεία