Υγεία|08.03.2024 22:15

Πώς μπορείτε αφαιρέσετε τα μικροπλαστικά από το νερό με μια απλή κίνηση

Newsroom

Μικροσκοπικά θραύσματα μικροπλαστικών εισέρχονται μέσα στο σώμα μας σε σημαντικές ποσότητες, κυρίως μέσω των τροφίμων και των ποτών μας. Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν έναν πολύ απλό και αποτελεσματικό τρόπο για την απομάκρυνσή τους από το νερό!

Μια ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou και το Πανεπιστήμιο Jinan στην Κίνα πραγματοποίησε δοκιμές τόσο σε μαλακό νερό όσο και σε σκληρό νερό βρύσης (το οποίο είναι πλουσιότερο σε μέταλλα), προσθέτοντας νανοπλαστικά και μικροπλαστικά (NMPs). Στη συνέχεια το έβρασε και έπειτα το φίλτραρε.

Τι έδειξε το πείραμα με το νερό 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 90% των NMPs απομακρύνθηκε από τη διαδικασία βρασμού και φιλτραρίσματος, αν και η αποτελεσματικότητα διέφερε ανάλογα με τον τύπο του νερού. Φυσικά, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας όσα έχουν ήδη στην κουζίνα τους.

«Αυτή η απλή μέθοδος του βρασμού του νερού μπορεί να αφαιρέσει τα NMPs από το νερό της βρύσης και έχει τη δυνατότητα να μειώσει αβλαβώς την ανθρώπινη πρόσληψη τους μέσω της κατανάλωσης νερού», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology Letters».

Μεγαλύτερη συγκέντρωση των ουσιών αυτών απομακρύνθηκε από δείγματα σκληρού νερού βρύσης, το οποίο σχηματίζει φυσικά μια συσσώρευση αλάτων καθώς θερμαίνεται. Ακόμα και σε μαλακό νερό, όπου διαλύεται λιγότερο ανθρακικό ασβέστιο, αφαιρέθηκε περίπου το 1/4 των μικροπλαστικών. Όλα τα κομμάτια πλαστικού με επικάλυψη ασβέστη μπορούν να αποβληθούν μέσω ενός απλού φίλτρου, όπως το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται για το τσάι.

«Η κατανάλωση βρασμένου νερού είναι προφανώς μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση για τη μείωση της παγκόσμιας έκθεσης σε ΝΜΡ», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η κατανάλωση βρασμένου νερού μπορεί να γίνει μια πιο διαδεδομένη πρακτική.

έρευναμικροπλαστικάνερόειδήσεις τώρα