Υγεία|08.05.2019 15:44

Ψυχικά πάσχοντες: Πού και για πόσο θα νοσηλεύονται

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ακόμη και σε μικρές δομές και μονάδες υγείας της αποσυλοποίησης θα μπορούν να νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή οι ψυχικά πάσχοντες αλλά με ανώτατο όριο τους 4 μήνες, σύμφωνα με τα όσα προσβλέπει το νέο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. 

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που τιτλοφορείται: ««Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη», περιγράφει σε 21 άρθρα το πώς θα νοσηλεύονται οι ασθενείς μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα. 

Οι αλλαγές που προωθούνται σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι είναι η αλλαγή του χρόνου της υποχρεωτικής νοσηλείας μετά από εντολή εισαγγελέα. Μέχρι σήμερα οι ακούσιες νοσηλείες δεν είχαν χρονικό όριο ενώ πλέον δεν μπορούν να ξεπερνούν τους τέσσερις μήνες. 

Ταυτόχρονα, μία ακόμη αλλαγή που είχε συζητηθεί στο παρελθόν αλλά είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους, είναι το γεγονός ότι η εντολή του εισαγγελέα για νοσηλεία μπορεί να αφορά και τη φιλοξενία του πάσχοντα σε μικρές δομές αποσυλοποιήσης όπως είναι τα οικοτροφεία

Πάντως οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι: 

  1. ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή να τεκμηριώνεται σοβαρή διαταραχή του ελέγχου της πραγματικότητας και ως εκ τούτου να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του
  2. ο ασθενής να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί την διάκριση μεταξύ θεραπείας στην κοινότητα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και ακούσιας νοσηλείας, να εκτιμάται ότι η έλλειψη θεραπείας του θα έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του. Για τη συγκεκριμένη νοσηλεία απαιτούνται δύο αιτιολογημένες ψυχιατρικές γνωματεύσεις.

Σε ότι αφορά στο χρόνο, αναφέρεται ότι: «Η διάρκεια της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, είτε με την μορφή της θεραπείας στην κοινότητα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, είτε με την μορφή της ακούσιας νοσηλείας δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει αθροιστικά τους τέσσερις μήνες και παύει και πριν την πάροδο του διαστήματος αυτού, αν οι θεράποντες ιατροί αποφασίσουν ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους αυτή επιβλήθηκε».

ψυχικά πάσχοντεςεισαγγελική εντολήνοσηλεία