Ακυρώθηκαν και πάλι οι εκλογές στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο - Η νέα απόφαση του Γεωργιάδη
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΣτο χάος φαίνεται ότι οδηγείται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας με όλους τους γιατρούς εγγεγραμμένους, καθώς για δεύτερη φορά καταρρίπτεται με απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης που διεξήχθη στις 26 Απριλίου.
Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια, δεν επικυρώνει το αποτέλεσμα για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών και Εξελεγκτικής Επιτροπής, με το επιχείρημα πως αποκλείστηκαν παράνομα Ιατρικοί Σύλλογοι, εκλέκτορες και υποψήφιοι «πέραν όσων όριζε περιοριστικά η απόφαση του ΣτΕ».
Να υπενθυμιστεί ότι το ΣτΕ με απόφασή του πριν μερικούς μήνες, είχε κρίνει ότι οι εκλογές του 2022 δεν πληρούσαν τις διαδικασίες καθώς συμμετείχαν Ιατρικοί Σύλλογοι που δεν ήταν οικονομικά τακτοποιημένοι.
Στην απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη τονίζεται ότι παραβιάστηκε η συγκρότηση του εκλογικού σώματος της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ, γεγονός που συνεπάγεται ακυρότητα της εκλογής κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με την ίδια απόφαση, το Υπουργείο Υγείας ορίζει ότι συνεχίζουν να ασκούν τη διοίκηση του ΠΙΣ τα όργανα που είχαν προκύψει με την υπ’ αριθ. 1271/13.03.2026 Υπουργική Απόφαση, έως την ολοκλήρωση νέας σύννομης εκλογικής διαδικασίας.
Τι αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Υγείας
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
1. Τη μη επικύρωση, κατ' εφαρμογή της παρ. 13 του άρθρου 280 του ν. 4512/2018, των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών και Εξελεγκτικής Επιτροπής, που διεξήχθησαν στις 26.04.2026, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο από 26.04.2026 πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών.
Ειδικότερα, η μη επικύρωση εδράζεται στα εξής:
Μη συμμόρφωση, αφενός μεν, με το ακυρωτικό αποτέλεσμα της υπ' αριθμ. 2402/2025 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου δε, των ανωτέρω έχοντας υπόψη υπουργικών αποφάσεων. Ειδικότερα, αποκλείστηκε η συμμετοχή εκλεκτόρων προερχόμενων από Ιατρικούς Συλλόγους πέραν εκείνων που μνημονεύονται στο σκεπτικό της άνω αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Περαιτέρω, παραβιάσθηκε η υπ' αριθμ. πρωτ. 1271/13.03.2026 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Υγείας, με την οποία αποφασίστηκε η «αναβίωση των οργάνων διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού
Συλλόγου, όπως και η υπ' αριθμ. Γ.Π.1812/15.04.2026 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Υγείας, με την οποία ακυρώθηκε η υπ' αριθμ. πρωτ. 9913/08.4.2026 απόφαση του Προέδρου του ΠΙΣ, με την οποία διευρύνθηκε, πέραν αυτών που όριζε η ανωτέρω υπουργική απόφαση, ο αριθμός των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες της 26.4.2026.
Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει η παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας, αφού η συγκρότηση του εκλογικού σώματος (Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ), το οποίο διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν ήταν σύμφωνη τόσο με την ανωτέρω δικαστική απόφαση, όσο και τις άνω υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της υποχρέωσης συμμόρφωσης προς την άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, σημειώνεται ότι η νομιμότητα της σύνθεσης του εκλογικού σώματος αποτελεί ουσιώδη τύπο της εκλογικής διαδικασίας και η παράβαση του συνεπάγεται ακυρότητα της εκλογής κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2. Την συνέχιση άσκησης των οργάνων διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, έως την έκδοση αποφάσεως περί επικύρωσης των αρχαιρεσιών, από τα όργανα που είχαν αναβιώσει δυνάμει της υπ' αριθ. 1271/13.03.2026 Απόφασης των Υπουργού και Υφυπουργού Υγείας, ήτοι το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως νομίμως είχε συγκροτηθεί πριν από τις αρχαιρεσίες της 18ης Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την ολοκλήρωση νέας σύννομης εκλογικής διαδικασίας.
- Παρελθόν στα φακελάκια έχει ο αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» - Προς οριστική παύση από το ΕΣΥ
- «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματoς της Καρυστιανού - To έγγραφο που υπογράφουν οι πολίτες
- Ακυρώθηκαν και πάλι οι εκλογές στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο - Η νέα απόφαση του Γεωργιάδη
- Τραγωδία στην Ισπανία: Ξέχασε τη 2χρονη κόρη του στο αυτοκίνητο και πέθανε από θερμοπληξία