Υγεία|11.06.2019 15:59

Διαγνωστικά κέντρα: Η κρίσιμη συνάντηση – Τι χωρίζει τις δύο πλευρές

Newsroom

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε τη Δευτέρα η επ' αόριστον κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων όλης της χώρας, με αίτημα την επανεξέταση γενικώς του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018, που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Πρόκειται για χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία -σημειωτέον- διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς στο σύστημα δημόσιας υγείας οι αντίστοιχες δομές είναι... είδος προς εξαφάνιση, είτε λόγω προσωπικού είτε λόγω υποχρηματοδότησης.

Το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο, τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Θα λειτουργούν από τις 17:00 έως τις 20:00, για να δίνουν απαντήσεις, αλλά θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους. Δεν θα εξυπηρετούν ούτε τους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ούτε και όσους ζητούν να πληρώσουν τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.

Η συμμετοχή του κλάδου στην κινητοποίηση αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» με φόντο τη σημερινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επιχειρώντας να δώσει λύση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε το Συντονιστικό όργανο των γιατρών σε αυτή τη συνάντηση σήμερα Τρίτη, στις 16:00.

Όμως, η συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν ζητήσει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα. Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο και τους πρότεινε ανακατανομές ποσών εντός του υπάρχοντος «κλειστού» προϋπολογισμού, πρόταση που απορρίφθηκε.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε αύξηση κατά 9 εκατ. ευρώ του ορίου δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012), πρόκειται να αναζητηθεί μέσω του Ε.Φ.Κ.Α.

Κάλεσμα για εκτόνωση της αντιπαράθεσης απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αναμένεται –εκτός απροόπτου– να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών προκειμένου να αναζητηθεί εκ νέου μία λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οπως δήλωσε, χθες, «αυτό το οποίο αναζητούμε είναι ένας μηχανισμός δικαιότερης κατανομής του claw back για το δεύτερο εξάμηνο εξάμηνο του 2018. Εχουμε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών κι ελπίζουμε να υπάρξει σύνεση από όλους, ώστε να πάμε σε μία εκτόνωση αυτής της τριβής και αυτής της αντιπαράθεσης, η οποία προφανώς ταλαιπωρεί τους πολίτες». Και συνέχισε, «δεν θέλουμε αυτό το πράγμα να συμβαίνει στην καθημερινότητα και πολύ περισσότερο σε μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία τα περιθώρια νομοθετικών πρωτοβουλιών είτε άλλων κινήσεων που έχουν μάλιστα δημοσιονομικό κόστος είναι πάρα πολύ περιορισμένα».

clawbackδιαγνωστικά κέντραΕΟΠΥΥ