Υγεία|25.06.2019 11:31

Υποστελέχωση ΕΚΑΒ: Μη σου τύχει να αρρωστήσεις στα νησιά του Αιγαίου

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Γ υµνά από προσωπικό και υγειονοµικές υπηρεσίες µένουν για άλλη µια χρονιά τα νησιά του Αιγαίου στην καρδιά της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Και δεν είναι µόνο οι ελλείψεις σε υποδοµές και ιατρικό προσωπικό που αφήνουν εκτεθειµένους τους δηµοφιλείς ελληνικούς προορισµούς.

Είναι και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που λείπουν από τα νησιά, µε συνέπεια να προκαλούνται σοβαρά προβλήµατα τόσο για τους ντόπιους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Το ζήτηµα αποτελεί κοινό µυστικό εδώ και χρόνια, αλλά όπως καταγγέλλουν και οι εργαζόµενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), οι ελλείψεις είναι τραγικές στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος επισηµαίνει ότι το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε δεόντως τα τελευταία χρόνια. Σύµφωνα µε τους εργαζόµενους, οι µεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες διαγωνισµών για µόνιµο και επικουρικό προσωπικό είχε ως αποτέλεσµα να µην προσληφθούν διασώστες σε υποστελεχωµένα νησιά του Αιγαίου.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τοµείς του ΕΚΑΒ µε προσλήψεις µόνιµου ή επικουρικού προσωπικού, οι οποίες θα έλυναν το πρόβληµα. «Βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές µετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά τη διάρκεια της άδειάς τους» σηµειώνει χαρακτηριστικά. Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στα Δηµόσια Νοσοκοµεία, προβλέπονται 104 διασώστες, εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυµνος 4, Λέρος 3, Σάµος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16), περιµένουν ακόµη να υπογράψουν συµβάσεις.

Αναλυτικά η εικόνα που επικρατεί στα νησιά όπως περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ είναι:

  • Μύκονος: Σύµφωνα µε την ΠΟΕ∆ΗΝ, αν και προβλέπονται 10 διασώστες, στο νησί σήµερα εργάζονται οι 6. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχουν κενές βάρδιες οι οποίες καλύπτονται µε υπερεργασία και µε εθελοντικές µετακινήσεις από άλλες περιοχές.
  • Πάρος: Στο ΕΚΑΒ εργάζονται 9 διασώστες. Με µετακινήσεις από άλλες περιοχές και κοµµένα ρεπό υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάµωση του Τοµέα µε άλλους 2 τουλάχιστον µόνιµους διασώστες.
  • Κως: Στο νησί επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Πολλές ηµέρες τον µήνα η βάρδια 3 – 11 µένει ακάλυπτη, µε αποτέλεσµα να είναι απαγορευτική η διακοµιδή έκτακτων περιστατικών. Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει 5 διασώστες, οι οποίοι εργάζονται 6 ηµέρες την εβδοµάδα, δεν µπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται αθροιστικά εκατοντάδες ρεπό. Το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει ένα νησί µε µεγάλο πληθυσµό, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες. Αίτηµα των εργαζοµένων του ΕΚΑΒ και του νοσοκοµείου είναι να υπάρξει τουλάχιστον δεύτερο ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια µε κάλυψη από πληρώµατα ασθενοφόρων σε υποσταθµό στο καινούργιο Κέντρο Υγείας Αντιµάχειας.
  • Χίος: Στα επείγοντα περιστατικά έχουν αποµείνει 13 διασώστες. Με δεδοµένες τις αυξηµένες ανάγκες, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της λειτουργίας του προσφυγικού καταυλισµού, απαιτούνται 3 ασθενοφόρα το πρωί και 2 ασθενοφόρα το απόγευµα και τη νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, υπάρχει µόνο ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. ∆ύο φορές την εβδοµάδα -και µόνο τις πρωινές ώρες ενεργοποιείται δεύτερο ασθενοφόρο.
  • Μυτιλήνη: Το ΕΚΑΒ αποδυναµώθηκε µε τη λήξη των συµβάσεων µέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραµµα των ασθενοφόρων, µε αποτέλεσµα το ΕΚΑΒ να µην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Η ενίσχυση µε προσωπικό λόγω και του Προσφυγικού είναι επιβεβληµένη, τονίζει η ΠΟΕ∆ΗΝ.
  • Ρόδος: Το ΕΚΑΒ αποδυναµώθηκε µε τη λήξη των συµβάσεων µέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα 3 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν. Χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα.
  • Κάλυμνος: Στο νησί εργάζονται 4 διασώστες και χρειάζονται άλλοι 7. Μόνο µε εθελοντικές µετακινήσεις και µε κοµµένα ρεπό υπάρχει 24ωρη κάλυψη.

Απάντηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντώντας στον υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Θ. Ασκητή, αναφέρει ότι σε σύγκριση µε τον Ιανουάριο του 2015 στο ΕΚΑΒ αυτήν τη στιγµή υπηρετούν 200 υπάλληλοι περισσότεροι. Στην πλειονότητά τους είναι διασώστες και πληρώµατα ασθενοφόρων.

Ο κ. Πολάκης υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων µε 327 νέα οχήµατα και αναµένονται άλλα 128 από διαγωνισµούς που βρίσκονται σε εξέλιξη

ΠΟΕΔΗΝΕΚΑΒΕΣΥ