Υγεία|15.11.2018 19:20

Οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τη πραγματική σημασία των αντιβιοτικών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωβαρόμετρο) με θέμα τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με τα αντιβιοτικά, έδειξε ότι πολλοί Ευρωπαίοι δε γνωρίζουν την πραγματική τους σημασία. Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν ενόψει της 11ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου) δείχνουν ότι υπάρχει θετική εξέλιξη σε σχέση με τη γενικότερη χρήση τους, αφού παρατηρήθηκε μείωση στη χρήση αντιβιοτικών από 40 % που ήταν το 2009 σε 40% φέτος. 

Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι πολλά από αυτά τα αντιβιοτικά που καταναλώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες ήταν άσκοπα. Και αυτό διότι όπως έδειξαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων  στην έρευνα, το 20 % των αντιβιοτικών ελήφθησαν για την αντιμετώπιση γρίπης ή κρυολογήματος και το 7 % των συμμετεχόντων κατανάλωσε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 66 % των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα γνώριζαν ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του κρυολογήματος και το 43 % έχει επίγνωση του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, ώστε να περιορισθεί η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων.  Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 33.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να αποφευχθούν εάν σταματήσει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και αν βελτιωθούν η διάγνωση και η πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Έρχεται νέα νομοθεσία

Πάντως λόγω του κινδύνου που υπάρχει από τη χρήση αντιβιοτικών, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, η Ε.Ε. σύντομα θα δώσει το πράσινο φως για μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές.

Ειδικότερα θα θεσπιστεί ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και την προώθηση της συνετής και υπεύθυνης χρήσης των αντιμικροβιακών, ενώ από το 2022 και έπειτα δε θα επιτρέπεται πλέον στην ΕΕ να χρησιμοποιούνται αντιμικροβιακά για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων, ούτε να χορηγούνται για προληπτικούς σκοπούς αντιμικροβιακά μέσω φαρμακούχων ζωοτροφών ή σε ομάδες ζώων. 

έρευνααντιβιοτικά