Υγεία|29.08.2019 13:08

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για συνεργασίες του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανατροπή έρχεται σύντομα στο δημόσιο ΕΣΥ καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να νομοθετήσει τη δυνατότητα της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα εντός των επόμενων εβδομάδων. Μία ρύθμιση βέβαια που ήταν λίγο πολύ έτοιμη από τη ΝΔ πριν ακόμη αναλάβει κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο Οκτώβριο, από τα πρώτα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή θα περιλαμβάνουν και τη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα διαθέσουν ιατρικά μηχανήματά στα δημόσια νοσοκομεία για την πραγματοποίηση εξετάσεων. Επίσης όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, θα υπάρξει διαπραγμάτευση και για την ανάθεση σε ιδιώτες «πακέτου» σειρά εξετάσεων, προκειμένου αυτές να γίνονται με ταχύτητα και μικρότερο κόστος για το ΕΣΥ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Στη διαδικασία αυτή όπως περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ιδιώτες θα μπορούν επίσης να εγκαθιστούν μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία αλλά θα αναλαμβάνουν τόσο τη συντήρηση τους όσο και τη λειτουργία τους.

Τελικός στόχος είναι να λαμβάνουν οι ασθενείς καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καθυστερήσεις.
Αυτό που διευκρινίζεται πάντως είναι πως η όλη διαδικασία θα είναι χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη.

Να σημειωθεί ότι τη σχετική αλλαγή στο ΕΣΥ και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης να υπάρξει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων για τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε τα κονδύλια προκύψουν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση άλλων υπηρεσιών και κτιριακών υποδομών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης στη διαδικασία των ΣΔΙΤ αναμένεται να έχει καθοριστική συμβολή και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

δημόσια νοσοκομείαΕΣΥιδιωτικός τομέαςνοσοκομεία