Υγεία|21.10.2019 12:13

ΕΣΥ: Ξεκινά η διαδικασία για προσλήψεις γιατρών - Νέα Συμβούλια Κρίσεων

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ενεργοποιούνται, όπως φαίνεται, και πάλι τα συμβούλια κρίσεων στο ΕΣΥ, που είναι τα αρμόδια όργανα για τις προσλήψεις και τις προαγωγές των γιατρών.

Τα Συμβούλια Κρίσεων είχαν παγώσει το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εργασιακή εξέλιξη των γιατρών στα νοσοκομεία. Με νέα απόφασή του το υπουργείο Υγείας ορίζει πρόσωπα στα Συμβούλια Κρίσεων στα νοσοκομεία τα οποία θα αξιολογήσουν το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα δρομολογήσουν και τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα προσληφθούν άμεσα 1.500 μόνιμοι γιατροί στο ΕΣΥ, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.  

Προσλήψεις στα Επείγοντα

Τα συνδικαλιστικά όργανα, από την άλλη, διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία, ενώ πιέζουν να ενεργοποιηθεί και πάλι η διαδικασία διορισμού των 215 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, η οποία πάγωσε με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Να υπενθυμιστεί ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε καταγγείλει παρατυπίες στον διαγωνισμό για την πρόσληψη των 215 γιατρών και γι' αυτό επανεξετάζονται όλες οι αιτήσεις των υποψηφίων.

Απεργία στα νοσοκομεία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) προχωρούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου σε 24ωρη απεργία ζητώντας άμεσα προσλήψεις μόνιμων γιατρών, αλλά, μεταξύ άλλων, να μονιμοποιηθούν και οι επικουρικοί γιατροί που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι δεκάδες επικουρικοί γιατροί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τα νοσοκομεία καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τις αποδοχές του, αφού όποιες συμβάσεις είναι άνω των 24 μηνών θεωρούνται με βάση το νόμο παράνομες.

«Αρκετοί επικουρικοί γιατροί δουλεύουν ολόκληρους μήνες χωρίς να πληρώνονται, με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

νοσοκομείαπροσλήψειςγιατροίΕΣΥ