Υγεία|28.04.2021 14:47

Τα γυαλιά σας και τα μάτια σας!

Άκης Φωτόπουλος

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα Γερμανών επιστημόνων, ένας στους τέσσερις ασθενείς που υποφέρουν από πονοκεφάλους έχει πρόβλημα με την όραση και οι πονοκέφαλοι εξαφανίζονται αμέσως μόλις φορέσει τα σωστά γυαλιά. Εξάλλου, με βάση άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε πως προβλήματα που έχουν σχέση με την ομιλία και με δυσκολίες στο διάβασμα ξεπερνιούνται φορώντας γυαλιά με κοκκινωπό ή γαλάζιο τόνο.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, όσοι φορούν γυαλιά και έχουν μυωπία μέχρι δύο βαθμούς είναι πιο έξυπνοι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν εξετάζοντας περί τους 25.000 ανθρώπους. Το IQ όσων φορούσαν γυαλιά ήταν σαφώς υψηλότερο.

Πότε χρειαζόμαστε οφθαλμίατρο

Αν διαβάζετε πολλές ώρες ή δουλεύετε πολύ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν πρέπει να κάνετε δουλειά με πολλή λεπτομέρεια, είναι απόλυτα λογικό να κουράζονται τα μάτια σας.

Υπάρχουν όμως και μερικά σημάδια που μας προειδοποιούν ότι ο οφθαλμίατρος είναι μονόδρομος.

Δείτε ποια είναι αυτά:

- Οταν στο διάβασμα ανοίγει κανείς υπερβολικά τα μπράτσα του.

- Οταν κουράζεται γρήγορα βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας.

- Οταν γράφει με… τη μύτη (ή έχετε υπερμετρωπία).

- Οταν βλέπει τα πράγματα λίγο θολά ή χωρίς ξεκάθαρο περίγραμμα.

- Οταν δακρύζει συνεχώς και αισθάνεται τσούξιμο και πίεση στα μάτια.

- Οταν υποφέρει από ανεξήγητους πονοκεφάλους.

- Οταν δυσκολεύεται να οδηγεί νύχτα, γιατί τυφλώνεται από τα φώτα, γιατί δεν μπορεί να διαβάσει καλά τις πινακίδες ή γιατί βλέπει πολύ αργά τους πεζούς.

- Οταν γύρω από τα φώτα των δρόμων βλέπει ένα φωτεινό στεφάνι.

Εξασκήστε τα…

* Κλείστε τα μάτια σας και σκεπάστε τα επιπλέον με τα χέρια σας. Συγκεντρωθείτε έως ότου καταφέρετε να βλέπετε πραγματικά μόνο... μαύρο. Είναι μια άσκηση που ξεκουράζει ιδιαίτερα τα μάτια.

* Κρατήστε τους αντίχειρες υψωμένους, έτσι ώστε να έχουν απόσταση 3 εκατοστών ο ένας από τον άλλο. Κοιτάξτε τους προσεκτικά και μετά παρατηρήστε ένα σημείο στον τοίχο. Τώρα εμφανίζεται ένας τρίτος αντίχειρας. Πρόκειται για μια άσκηση που δυναμώνει τα κουρασμένα μάτια.

μάτιαΓυαλιάοφθαλμίατρος