Υγεία|04.11.2019 12:42

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις Κικίλια σε ΕΟΠΥΥ και ΕΟΔΥ - Τι ζήτησε να γίνει άμεσα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας -ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά την τοποθέτηση του νέου Προέδρου Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον ορισμό του νέου ΔΣ του Οργανισμού.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε σύντομη συνάντηση με τον νέο προεδρείο του ΕΟΔΥ αλλά και τους εργαζόμενους όπου και έδωσε τις πρώτες οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο Οργανισμός. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ με το νομοσχέδιο Κικίλια μετατράπηκε και πάλι όπως στο παρελθόν σε ΝΠΙΔ, από όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει τις επείγουσες προσλήψεις στο ΕΣΥ αλλά και για το μεταναστευτικό.

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε στο νέο ΔΣ του ΕΟΔΥ, λένε πηγές του ethnos.gr , ότι θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μπορέσουν να γίνουν σε χρόνο εξπρές οι προσλήψεις σε ΜΕΘ αλλά και στα σημεία εισόδου των μεταναστών.

Εξάλλου όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΕΟΔΥ για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι μετανάστες, αυτές στην ουσία δεν έγιναν ποτέ. Αποτέλεσμα είναι όμως σήμερα οι υγειονομικές ανάγκες των χιλιάδων μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας ταλαιπωρημένοι να καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ΜΚΟ.

«Δεν με ενδιαφέρει η κομματική προέλευση σας. Θέλω μόνο να φτιάξουμε έναν μοντέρνο Οργανισμό που να επεμβαίνει στα έκτακτα περιστατικά» είπε ο Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους -όπως αναφέρουν παραβρισκόμενοι στο ethnos.gr- σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το προσωπικό το οποίο εξέφραζε φόβους ότι θα υπάρξουν εργασιακές αλλαγές με τη νέα κυβέρνηση.

Στον ΕΟΠΥΥ

Αμέσως μετά τον ΕΟΔΥ ο υπουργός Υγείας μετέβη στον ΕΟΠΥΥ όπου εκκρεμούν δεκάδες σημαντικά θέματα. Μεταξύ αυτών το θέμα του clawback των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της δαπάνης), που οδηγεί τον κλάδο και σε τριήμερες κινητοποιήσεις στις 21 Νοεμβρίου όπως έχει ανακοινώσει ο ΠΑΣΙΔΙΚ.

Ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώθηκε ταυτόχρονα για το θέμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους 800 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να πραγματοποιούν δωρεάν επισκέψεις. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι τις νέες συμβάσεις τις είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι οι 800 συμβάσεις θα αφορούν γιατρούς που ολοκλήρωσαν την ειδικότητά τους μετά το 2011.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ήλεγξε εξονυχιστικά το θέμα της ψηφιοποίησης του ΕΟΠΥΥ, αφού οι οδηγίες που είχε δώσει στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ήταν να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε οι υπηρεσίες του Οργανισμού να είναι ηλεκτρονικές. Δεν είναι τυχαίο ότι για το σχέδιο υπάρχει συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βασίλης ΚικίλιαςΕΟΠΥΥΕΟΔΥΜΕΘΕΣΥ