Υγεία|05.11.2019 20:40

O «Γολγοθάς» ασθενούς: «H μυασθένεια με καθήλωσε στο κρεβάτι» (vid)

Newsroom

Mε ανακούφιση αποδέχονται οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα την απόφαση του υπουργείου Υγείας που τους δίνει πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες χωρίς γραφειοκρατία.

Στο Οpen TV μιλά η 52χρονη Νάντια, η οποία διαγνώστηκε με μυασθένεια στα 20 χρόνια της. Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί πως από την μια μέρα στην άλλη η ζωή της θα άλλαζε τόσο απότομα, ακόμη και στις καθημερινές συνήθειες. «Αναγκάστηκα τις περισσότερες ώρες της ημέρας να είμαι στο κρεβάτι, να μην μπορώ να κάνω τις καθημερινές εργασίες που κάνει ένας άνθρωπος, από το πιο απλό, το να πλύνει το πρόσωπό του και να χτενίσει τα μαλλιά του», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος στην κάμερα του Open. 

Λόγω των επιπλοκών της ασθένειας, η οποία μάλιστα την καθήλωσε επί χρόνια στο κρεβάτι, χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η Νάντια δεν έπαψε ποτέ να μάχεται για να αποκτήσει ξανά μια φυσιολογική ζωή και σε αυτόν τον αγώνα έκανε κοινωνούς και άλλους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται το παράγωγο αίματος, την γ-σφαιρίνη, για να επιβιώσουν.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από το να μην ξέρεις αν θα βρεις το φάρμακό σου τη στιγμή που το χρειάζεσαι», λέει η 52χρονη. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η απόφαση του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη, στοχεύει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες που υπάρχουν σε ασθενείς, νοσοκομεία και κλινικές αλλά και να εξαλειφθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open TV:

υπουργείο Υγείαςαυτοάνοσο