Υγεία|08.01.2020 16:56

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους κάθονται για ώρες σε γραφείο

Δρ Γιώργος Ελευθερίου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι επαγγελματικές συνήθειες μεγάλου μέρους του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ενήλικες με κιρσούς (φλεβίτιδα) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικών θρομβώσεων (DVT), σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη. Ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται από την καθιστική ζωή - ιδιαίτερα σε όσους περνάνε ώρες στο γραφείο τους με τα πόδια σε ακινησία. 

Η φλεβική θρόμβωση είναι μια παθολογική οντότητα κατά την οποία σχηματίζεται ένας θρόμβος σε μια φλέβα του σώματος, συνήθως των κάτω άκρων. Πρόκειται για μία όχι σπάνια κατάσταση, που διαφεύγει συχνά την προσοχή και αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας αν δεν εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Η συχνότητα εμφάνισης DVT είναι 5,30 φορές πιο πιθανή  μεταξύ των ασθενών με κιρσούς σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με συχνότητα 6,55 έναντι 1,23 ανά 1.000 άτομα-έτη. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς με κιρσούς έχουν σοβαρή προδιάθεση για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Σημειώνεται, βέβαια, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί εάν η σύνδεση με την DVT είναι αιτιολογική και αν αντικατοπτρίζει ένα κοινό σύνολο παραγόντων κινδύνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ των κιρσών και της πνευμονικής εμβολής (PE). Ωστόσο, η συσχέτιση είναι λιγότερο εμφανής λόγω της πιθανότητας συνύπαρξης παραγόντων όπως το ιστορικό του καπνίσματος ή η παχυσαρκία.

Η επίπτωση της πνευμονικής εμβολής (ΡΕ) είναι σημαντικά υψηλότερη σε όσους πάσχουν από κιρσούς. Η φλεβική θρόμβωση είναι μία παθολογική οντότητα κατά την οποία σχηματίζεται ένας θρόμβος σε μία φλέβα του σώματος, συνήθως των κάτω άκρων. Πρόκειται για μία όχι σπάνια κατάσταση, που διαφεύγει συχνά την προσοχή και αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας αν δεν εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Η ύπαρξη κιρσών λοιπόν στα πόδια θα πρέπει να μας κινητοποιήσει από τα γραφεία μας, καθώς η κίνηση μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών όπως είναι οι φλεβικές θρομβώσεις. Επίσης, θα πρέπει να μας οδηγήσει στον αγγειοχειρουργό μας προκειμένου να μας δώσει οδηγίες καθώς η συγκεκριμένη πάθηση προχωρά σταθερά και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προλάβουμε τις σημαντικές επιπλοκές όπως είναι οι φλεβικές θρομβώσεις και τα φλεβικά έλκη των κάτω άκρων. 

υγείακιρσοίφλεβίτιδα