Υγεία|22.01.2020 14:35

Οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύονται: Πάνω από 2.400 πιστοποιήθηκαν για να κάνουν εμβολιασμούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να πιστοποιούνται με ηλεκτρονική διαδικασία, προκειμένου να μπορούν να κάνουν τον εποχικό εμβολιασμό (γρίπη) αλλά και για να χορηγούν αντιτετανικούς ορούς. Ενδεικτικό της συμμετοχής του κλάδου είναι το γεγονός ότι μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ περισσότεροι από 8.500 φαρμακοποιοί!

O αριθμός των εξεταζομένων μέχρι σήμερα  ξεπέρασε τους 2.400 με ποσοστό επιτυχίας 96%, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Όπως είναι γνωστό η πρώτη εξεταστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι και την 31η  Ιανουαρίου 2020.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πολλοί φαρμακοποιοί είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την πιστοποίηση επισημαίνοντας ότι ο κλάδος ασκεί Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας άτυπα εδώ και χρόνια. Από την άλλη, αντιδράσεις υπάρχουν και από τον ιατρικό κόσμο για τη νομιμοποίηση των φαρμακοποιών να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις όπως είναι οι εμβολιασμοί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι οι υπηρεσίες αυτές (εμβολιασμοί) από τους φαρμακοπιούς κάποια στιγμή θα χρεώνονται.

Να σημειωθεί ότι νομοσχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προέβλεπε τις σχετικές ρυθμίσεις, αλλά διευκρίνιζε πως οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους φαρμακοποιούς θα είναι δωρεάν.

εμβόλιαφαρμακοποιοίεμβολιασμοίΠανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος