Υγεία|12.02.2020 15:07

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Κικίλιας για τον κοροναϊό - Συναγερμός στην ΕΕ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Κοινό μέτωπο κατά του κορονοϊού χτίζουν οι υπουργοί Υγείας όλης της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη νέα απειλή που ήρθε από την Κίνα. Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα συνευρεθεί μαζί με όλους τους συναδέλφους του υπουργούς Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοροναϊό COVID-19.

Όλοι οι υπουργοί αναμένεται να προτείνουν τα δικά τους μέτρα προστασίας για τους λαούς της Ευρώπης, ενώ θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στη Γηραιά Ήπειρο μετά την είσοδο του ιού και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Στόχος όλων των υπουργών είναι να τεθεί σε συναγερμό ολόκληρη η Ευρώπη, προκειμένου να θωρακιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να περιορισθεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Γι' αυτό και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι κοινές για όλα τα κράτη-μέλη. Ταυτόχρονα, όλοι οι υπουργοί Υγείας προτίθενται να παρουσιάσουν τα μέτρα που έλαβε ο καθένας στη χώρα του για να ανακόψει την «πορεία» του θανατηφόρου ιού.

Το Συμβούλιο ξεκινάει στις 10 π.μ. (11 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη. Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της συνεργασία των κρατών-μελών για έκτακτες καταστάσεις στις οποίες απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, και η επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

ΚορονοϊόςΒασίλης Κικίλιαςνέος κορονοϊός