Υγεία|10.03.2020 14:36

Κοροναϊός: Η εξέλιξη της αύξησής του στην Ελλάδα σε σχέση με Ιταλία και Κίνα

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης του κοροναϊού, σε σχέση με άλλες χώρες. Μάλιστα, αν η χώρα μας, στην οποία δεν έχει σημειωθεί ακόμη θάνατος, αν δεν είχε το ταξίδι των ανθρώπων από την Ηλεία στους Αγίους Τόπους θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.  

Αυτά προκύπτουν μέσα από την καταγραφή και επεξεργασία των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό, στην Κίνα και στην Ιταλία, όπως αυτή φαίνεται από τις καθημερινές ανακοινώσεις των ΜΜΕ, από την 1η Ιανουαρίου. Επεξεργαστήκαμε αυτά τα στοιχεία και παρουσιάζουμε με γραφήματα τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρουσμάτων και των θανάτων, στην Κίνα, στην Ιταλία και στη χώρα μας. Η παρακολούθηση της εξέλιξης γίνεται ανά 2ήμερο. 

Με την διευκρίνιση ότι τα στοιχεία δεν είναι απολύτως ακριβή καθώς πρώτον, δεν είναι αξιόπιστες οι ανακοινώσεις πολλών χωρών και δεύτερον δεν καταγράφονται όσοι νοσούν και περνούν τον ιό στο σπίτι χωρίς κάποια συνέπεια. Και βέβαια ο αριθμός αυτών των ανθρώπων είναι τεράστιος καθώς τον ιό περνά δύσκολα, με ανάγκη νοσηλείας, μόνον το 10-15% των νοσούντων και τελικά καταλήγει λιγότερο από το 1/3 αυτών. Ασφαλέστερα στατιστικά είναι τα δεδομένα των θανάτων.  

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Έτσι έχουμε επτά 2ήμερα μέχρι σήμερα και θα δούμε τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας και στις άλλες δύο χώρες στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Εδώ βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι ανάλογος της Κίνας (ελαφρώς καλύτερος), αλλά στην Ιταλία ήταν μέχρι στιγμής εκρηκτικός.  

Πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ιταλία αιφνιδιάστηκαν, έγιναν λάθη και δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν και ίσως να ήταν πιο απείθαρχοι οι πολίτες απέναντι στις οδηγίες, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα. Επίσης, άργησε η λήψη αυστηρών μέτρων. Για παράδειγμα, τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως όταν ελήφθησαν στην Ιταλία είχαμε ήδη πολλά κρούσματα και αρκετούς θανάτους.  

Εδώ συγκρίνουμε μόνο την Ιταλία και την Κίνα για τις πρώτες 20 μέρες της πορείας του ιού στις δύο χώρες, δηλαδή 10 διήμερα, καθώς τόσος καιρός έχει περάσει από τις 20 Φεβρουαρίου που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία.  

Βλέπουμε ακόμη πιο καθαρά πόσο ξέφυγε στην Ιταλία ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.   Θα μπορούσε να θέσει κανείς και θέμα σταθμίσεων ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Άλλωστε στην Κίνα, παρά τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας τα περισσότερα κρούσματα και θύματα είναι σε μια συγκεκριμένη περιοχή σχεδόν σαν την Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία. Η σημασία της ανάλυσης δεν είναι στο πλήθος κρουσμάτων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό αλλά στον ρυθμό αύξησης. 

Ωστόσο, όπως βλέπουμε στο 3ο γράφημα, από τη στιγμή της εμφάνισης του πρώτου θανάτου ο ρυθμός ήταν και στην Κίνα εκθετικά αυξητικός. Μεγαλύτερος δηλαδή από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων. Στην Ιταλία και πάλι ήταν μεγαλύτερος από την Κίνα αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων στις δύο χώρες. 

Στα γραφήματα 4 και 5 βλέπουμε τους συνολικούς ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα από την αρχή. Φαίνεται καθαρά ότι  υπάρχει μια μικρή κάμψη στην αύξηση και των δύο, όπως ήδη έχει διαπιστωθεί και στην Κίνα από τους ειδικούς και αυτό δίνει στην ανθρωπότητα κάποιες ελπίδες. Ωστόσο πρέπει να δούμε αυτή την καμπύλη να παίρνει φορά προς τα κάνω για να είμαστε πιο βέβαιοι περί τούτου και πιο αισιόδοξοι.  

ΚορονοϊόςΚίνα