Υγεία|11.03.2020 17:39

Ο καθρέφτης του κοροναϊού στον κόσμο - Πώς εξελίσσεται στην Ελλάδα

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Η πλήρης εικόνα των κρουσμάτων του κοροναϊού ανά χώρα, μέχρι χθες, φαίνεται στους δύο παρακάτω πίνακες στους οποίους για λόγους ευκολίας στην ανάγνωση έχουν συμπεριληφθεί, στον 1ο οι χώρες που έχουν μέχρι 50 κρούσματα και στον 2ο οι υπόλοιπες. Πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους, στην ανάλυση παρουσιάζουμε στη στήλη (δ) το ποσοστό θανάτων ανά κρούσμα για την κάθε χώρα όπου εμφανίζονται μεγάλες διαφορές.

Ωστόσο  η εκτίμηση δεν είναι επαρκής όταν προκύπτει μόνο από τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων σε μια χώρα, καθώς σημαντικό είναι το μέγεθός της. Έτσι, έχουμε κάνει στάθμιση με βάση τον πληθυσμό, παρουσιάζοντας τα κρούσματα και τους θανάτους της κάθε πληγείσας χώρας ανά 100.000 κατοίκων.

Για την ευκολία της ανάγνωσης, σε κάθε κατηγορία οι χώρες με τα μεγαλύτερα μεγέθη βάφονται με γαλάζιο χρώμα. Έτσι μπορεί κανείς με μια ματιά να διαπιστώσει πολύ ενδιαφέρουσες διαφορές. Επίσης, η ονομασία όλων των χωρών που βρίσκονται στο νότιο καλοκαιρινό ημισφαίριο, καθώς και στην Αφρική είναι βαμμένη με κίτρινο χρώμα.

Πίνακας 1. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Πίνακας 2. Οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα

Εκτιμήσεις

Βλέπουμε στη στήλη (γ) ότι κάποιες χώρες παρουσιάζουν πολύ λιγότερους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα και η κατάταξη των χωρών σε σχέση με τους θανάτους δεν είναι ή ίδια με την κατάταξη σε σχέση με τα κρούσματα. Αυτό ίσως μπορεί να αποδοθεί σε καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας τους. Για την ευκολία στην εικόνα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι θάνατοι της Κίνας που είναι 3136.

Ωστόσο όπως βλέπουμε στη στήλη (δ) των πινάκων τα ποσοστά των θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Αυτό αποτελεί μια ακόμη πιο ισχυρότερη ένδειξη για τη λειτουργία του συστήματος υγείας τους.

Στη στήλη (στ) όπου παρουσιάζονται τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, βλέπουμε ότι η τα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τους κατοίκους τα έχει η Ιταλία και η Νότια Κορέα, από τις χώρες που χτυπήθηκαν πολύ και η Ισλανδία, από τις υπόλοιπες. Προσέξτε όμως το μέγεθος του Σαν Μαρίνο στην κατηγορία αυτή.

Η θέση της Ελλάδας μέχρι στιγμής σε όλες τις κατηγορίες είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς δεν βρίσκεται στις πρώτες χώρες σε καμιά κατηγορία

Τι γίνεται στη ζέστη

Οι χώρες οι οποίες βρίσκονται στο Νότιο ζεστό ημισφαίριο και στην Αφρική έχουν πολύ λιγότερα κρούσματα και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο στοιχείο.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊός