Ιστορία|28.08.2021 08:17

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου, πριν από 30 χρόνια, ο Μάικλ Πάουελ σπάει το μυθικό παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον στο μήκος

Newsroom

Ήταν 30 Αυγούστου του 1991. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Τόκιο. Ώρα Ελλάδας μεσημέρι. Ο Μάικλ Πάουελ πήρε φόρα, απογειώθηκε και λίγα δευτερόλεπτα μετά προσγειώθηκε στο βιβλίο των υπεραθλητών της Ιστορίας!

Ένα ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος είχε πετύχει ο Αμερικανός Μπομπ Μπίμον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, το 1968: 8 μέτρα και 90 εκατοστά! Από εκείνο το απόγευμα οι άλτες του μήκους έβλεπαν στον ύπνο και στον ξύπνιο τους ένα όνειρο: ότι καταρρίπτουν το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπίμον… Πολλοί πλησίασαν, ένας μόνο το ξεπέρασε: Ο Μάικλ Πάουελ!

Διαβάστε επίσης: Μυθικό παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ! Ο Αρμάντ Ντουπλάντις ξεπέρασε τον Σεργκέι Μπούμπκα


Εκείνο το απόγευμα στο Τόκιο η μονομαχία είχε να κάνει με δυο υπεραθλητές, ή μάλλον έναν υπεραθλητή τον Καρλ Λιούις και τον Μάικλ Πάουελ που θα του άρπαζε τη δόξα μέσα από τα πόδια… 
Ο Λιούις έκανε εκείνη την ημέρα τέσσερα διαδοχικά άλματα όλα πάνω από τα 8.80μ. Α, και ένα 8.91 που δεν μετρήθηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ γιατί φυσούσε ευνοϊκός άνεμος. Ο Μάικλ Πάουελ δεν χρειάστηκε πολλά άλματα: ένα του ήταν αρκετό!
Ο Μάικλ Πάουελ ένωσε τις παλάμες σαν να προσευχόταν, πήρε φόρα και: 8.95! Για ένα δευτερόλεπτο η Γη κράτησε την ανάσα της κι έπειτα; Το στάδιο του Τόκιο σείστηκε από τους πανηγυρισμούς.
Το μυθικό ρεκόρ, το ρεκόρ – θρύλος, το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον μόλις είχε περάσει δεύτερο!
Από το 1968 είχαν κυλήσει 21 χρόνια κι όλοι μιλούσαν για ένα ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ. Από το ρεκόρ του Μάικλ Παόυελ έχουν χυθεί, σαν την άμμο στο σκάμμα, 30 χρόνια κι ακόμα το ρεκόρ παραμένει πρώτο!  

Το άλμα του Μπίμον θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες αθλητικές στιγμές στην Ιστορία/ copyright: AP PHOTOS

Ο Μπομπ Μπίμον, είχε πετύχει το 8μ. 90. Στο υψόμετρο του Μεξικού. Ο Μπίμον ήταν Τζαμαϊκανός στην καταγωγή και εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν 18 Οκτωβρίου όταν ο Μπίμον με το πρώτο άλμα πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ: 56 εκατοστά καλύτερο από το προηγούμενο. To ρεκόρ του Σοβιετικού Ιγκόρ Τεροβανεσιάν (8μ.35) είχε αντέξει μόλις ένα χρόνο. Ο σοβιετικός άλτης το είχε πετύχει 19 Οκτωβρίου του 1967, πού; Στο Μεξικό!
Το άλμα του Μπίμον χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Sports Illustrated» ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες αθλητικές στιγμές του 20ού αιώνα!  
Και ο Λιούις; Ο υπεραθλητής που άγγιξε το μυθικό ρεκόρ, αλλά του το πήρε ο άνεμος; Ο Λιούς, λέγεται ότι ξεπέρασε τα 9 μέτρα σε μίτινγκ στην Ινδιανάπολη, αλλά ένας κουρασμένος κριτής από το βάρος της ευθύνης αρνήθηκε να πάει στη βαλβίδα να διαπιστώσει την εγκυρότητα του άλματος ή όχι. Σήκωσε την κόκκινη σημαία, κάμερες δεν υπήρχαν να τον αμφισβητήσουν και ένα μυθικό παγκόσμιο ρεκόρ χάθηκε στην άμμο. 

Ο Μάικλ Πάουελ απολαμβάνει ακόμα την πρωτιά με το όνομά του να βρίσκεται πλάι στο εντυπωσιακό 8μ.95 και περιμένει (αν ζει μέχρι τότε) να αγκαλιάσει τον διάδοχό του. 

Τα στοιχειωμένα ρεκόρ στον στίβο

Να πούμε ότι το μακροβιότερο παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο ανήκει στην Τσεχοσλοβάκα Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα που έχει πετύχει χρόνο 1.53,28 στα 800 μέτρα το 1983 στο Μόναχο. Δηλαδή πριν από 38 χρόνια. Επίσης η Μαρίτα Κοχ από το 1985  κατέχει το ρεκόρ στα 400 μέτρα με χρόνο 47,60.
Τα πιο πολύχρονα ρεκόρ στα αγωνίσματα στίβου των ανδρών είναι εκείνα της σφυροβολίας (86,74) του Σοβιετικού Γιούρι Σέντιχ και της δισκοβολίας (74,08) του Ανατολικογερμανού Γιούργκεν Σουλτ. Και τα δύο επετεύχθησαν το 1986. 
Τέλος από τα μακροβιότερα ρεκόρ στον στίβο είναι κι εκείνα της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ σε 100 (10:49) και 200 (21:34) μέτρα που παραμένουν στην κορυφή από το 1988, δηλαδή 33 χρόνια! 

Τόκιοστίβοςπαγκόσμιο ρεκόρ